Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Locuitori ai oraşului Port Talbot din Ţara Galilor au organizat o ceremonie în care şi-au luat “rămas – bun” de la un mural semnat de Banksy

Locuitori ai oraşului Port Talbot din Ţara Galilor au organizat o ceremonie în care şi-au luat “rămas – bun” de la un mural semnat de Banksy

Lucrarea a apărut în 2018 şi a atras turişti încă de atunci, arată The Guardian. Mai multe persoane din oraşul industrial s-au adunat în faţa respectivului mural, au cântat, au recitat poezii şi şi-au amintit cu drag de ziua de iarnă în care au descoperit că misteriosul artist a lăsat în urmă o operă, în localitatea lor.

Trei ani mai târziu, Pictura “Season’s Greetings” va fi cel mai probabil transportată în afara oraşului. Banksy a ilustrat pe o parte de perete un copil care se bucură de ninsoare, dar, după colţ, aflăm că pe micuţ de fapt ninge cu cenuşă. După descoperirea lucrării, zeci de mii de persoane au vizitat-o iar, la un moment dat au fost angajaţi paznici, 24 de ore din 24. De asemenea, opera a fost imprimată pe diverse obiecte – suvenir, căni sau brelocuri.

John Brandler, care activează în domeniul tranzacţiilor cu artă, a cumpărat lucrarea de la proprietarul garajului pe care a fost executată şi, în mai 2019, cele 4,5 tone de zid cu pictura au fost mutate într-o fostă secţie de poliţie din oraş. Dar proprietarul acestui loc vrea să folosească spaţiul, iar consiliul local nu doreşte să plătească pentru mutarea lucrării. Aşa că, în curând, opera lui Banksy va fi transportată în afara Ţării Galilor.

Brandler spune că decizia îl întristează şi sugerează că lucrarea ar putea fi mutată în Anglia sau chiar în afara Regatului Unit.

Credit foto: The Guardian