Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare Andy Warhol din seria „Death and Disasters”, vândută pentru 85 de milioane de dolari
white disaster white car crash 19 times warhol, licitatie, curatorial

Lucrare Andy Warhol din seria „Death and Disasters”, vândută pentru 85 de milioane de dolari

O lucrare Andy Warhol din celebra serie „Death and Disasters” a fost vândută pe 16 noiembrie, la Sotheby’s New York, pentru 85 de milioane de dolari.

„White Disaster (White Car Crash 19 Times)”, realizată în 1963, a fost inclusă în licitația de artă contemporană fără garanție financiară, ceea ce înseamnă că putea rămâne nevândută.

Acum a devenit una dintre lucrările lui Warhol vândute cel mai scump la o licitație.

Cel mai recent când o lucrare din serie a fost scoasă la vânzare a fost în 2013, când „Silver Car Crash (Double Disaster)” a obținut 105,4 milioane de dolari, stabilind un record pentru artist la acea vreme. Recordul a fost doborât anul acesta, când un portret al actriței Marilyn Monroe a fost vândut pentru 195 de milioane de dolari.

„Death and Disasters”, una dintre cele mai cunoscute serii ale lui Warhol, cuprinde imagini cu accidente auto, revolte și sinucideri care au apărut de-a lungul anilor în presă.

În lucrarea de față, care are o înălțime de 3,5 metri, sunt incluse 19 fotografii alb-negru cu un accident auto mortal. Ea fusese vândută cel mai recent la licitație în 1987, pentru 660.000 de dolari. De atunci s-a aflat într-o colecție privată.