Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrare monumentală Edvard Munch, licitată la Londra pentru prima dată în 90 de ani
edvard munch dance on the beach, sothebys

Lucrare monumentală Edvard Munch, licitată la Londra pentru prima dată în 90 de ani

O lucrare a lui Edvard Munch cu lățimea de 4 metri care explorează dragostea, viața și moartea pe fiordul Oslo va fi licitată în martie la Sotheby’s Londra.

Tabloul „Dance on the Beach” va fi scos la vânzare din renumita colecție Olsen, ca parte a unui acord de restituire cu familia lui Curt Glaser, un important mecena evreu.

În 1906, într-un moment de răscruce al vieții sale, Edvard Munch a fost angajat să picteze ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de „Friza Reinhardt”, instalată pe pereții teatrului avangardist al impresarului Max Reinhardt din Berlin. Ea cuprinde douăsprezece pânze majore – într-o instalație imersivă care a fost una dintre primele de acest gen și care a deschis calea relației dintre performance și artă.

Cu o anvergură de puțin peste 4 metri, „Dance on the Beach” este punctul culminant al seriei. În prim-planul pânzei se află două dintre marile iubiri ale artistului, relațiile cu ambele încheindu-se cu inimi frânte. Este singurul exemplar din seria Reinhardt care se află în colecție privată, toate celelalte fiind deținute în colecțiile muzeelor germane.

„Dance on the Beach”, estimat la 25 de milioane de dolari

Cel mai recent, tabloul s-a aflat pe piață în urmă cu 89 de ani, când a fost achiziționat la licitație de Thomas Olsen – care a adunat o colecție de neegalat de aproximativ treizeci de lucrări ale artistului, inclusiv una dintre cele patru versiuni ale lucrării „Țipătul”.

După ce a fost identificată ca aparținând profesorului Curt Glaser, o figură culturală majoră din Berlinul anilor 1930, care a fost forțat să fugă din țară, aceasta este vândută prin acordul dintre cele două familii.

Lucrarea va fi oferită în cadrul Sotheby’s Modern & Contemporary Evening Sale de la Londra, pe 1 martie, cu o estimare de 15-25 de milioane de dolari. Înainte de vânzare, tabloul va fi expus publicului pentru prima dată din 1979, la Londra (22 februarie – 1 martie), precum și împreună cu instalații digitale ale frizei, la Hong Kong (5-7 februarie) și New York (11-15 februarie).