Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrarea cu cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească vândută în țară

Lucrarea cu cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească vândută în țară

Lucrarea care a primit cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească vândută în țară va putea fi cumpărată prin Artmark, în cadrul Licitației de Toamnă, programată să aibă loc pe 26 octombrie.

„Toamna”, de Ștefan Luchian, operă de mari dimensiuni, a depășit cea mai mare evaluare de licitație prescrisă până recent pentru o operă de artă românească scoasă la licitație în România.

Cu o estimare de 200.000 – 300.000 de euro, ea depășește estimarea operei „Țărăncuță odihnindu-se”, de Nicolae Grigorescu, evaluată la 150.000 – 250.000 de euro în 2011.

Lucrarea de dimensiuni monumentale este expusă în sala principală a Palatului Cesianu-Racoviță și poate fi vizitată gratuit până pe 26 octombrie, când va avea loc, online, Licitația de Toamnă.

Opera realizată de Luchian în 1901, inspirat de grafica în stil Art Nouveau a artistului francez Georges des Feure, contemporan al său, face parte dintr-un ansamblu de patru uleiuri ce reprezintă alegorii feminine destinate să decoreze interioarele casei avocatului și omului politic liberal Victor Antonescu, fost ministru de Justiție, apoi de Finanțe în Guvernul Gheorghe Tătărăscu, în colecția căruia s-a aflat până în 1965.

Astăzi, două dintre cele patru panouri pictate de Luchian sunt în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României, dintre care „Primăvara” este piesa centrală a sălii dedicate începuturilor modernismului românesc, în expunerea permanentă a actualei Galerii Naționale. Câtă vreme cel de-al patrulea panou ilustrat în literatura de specialitate, neidentificat de istoriografie în vreo colecție anterioară ori ulterioară schimbării de regim din 1989, este considerat pierdut.

O altă operă importantă semnată de Luchian care va fi scoasă la vânzare în aceeași licitație este „Crizanteme”, pictură de mari dimensiuni, ce a primit o estimare de 120.000 – 180.000 de euro. Lucrarea, care până în 1919 a fost în colecția istorică a lui Virgil Cioflec, critic de artă și prieten al lui Ștefan Luchian, a trecut ulterior în prestigioasa colecție istorică dr. Iosif Dona, colecție destrămată treptat, prin vânzări private, dar mai ales prin donații constrânse în anii comunismului către Muzeul Național de Artă.

În completarea seriei inedite, Licitația de Toamnă listează și o a treia lucrare de Ștefan Luchian, de dimensiuni mai modeste, un pastel realizat în timpul șederii la Brebu, intitulat „Casă din Brebu” (estimat la 12.000 – 18.000 de euro).

Licitația de Toamnă, dedicată punerii în vânzare a unei selecții curatoriate a celor mai reprezentativi și valoroși artiști români – Top 100 Mari Maeștri ai Artei Românești, avându-se în vedere poziționarea acestora în clasamentul actualizat anual al artiștilor cel mai bine vânduți în piața românească de artă -, cuprinde și alte lucrări de referință semnate de artiști precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Nicolae Tonitza, Gheorghe Petrașcu, Theodor Pallady, Camil Ressu, Nicolae Dărăscu, Dumitru Ghiață, Ion Theodorescu-Sion, Marius Bunescu, Ștefan Popescu și Ion Țuculescu.

Capodoperele pot fi vizionate gratuit la Palatul Cesianu-Racoviță zilnic, între orele 10:00 și 20:00.

Sursă text și foto: Artmark