Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări ale pictorului John Pîrva și ale artistului sticlar Ioan Tămâian, în expoziție la Brăila
tamaian pirva

Lucrări ale pictorului John Pîrva și ale artistului sticlar Ioan Tămâian, în expoziție la Brăila

Expoziția „Concept și expresivitate”, care prezintă lucrări ale pictorului  John Pîrva și ale artistului sticlar Ioan Tămâian, va fi găzduită, în perioada 12 august – 7 septembrie, de Galeria de Artă a Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila (Piața Traian, nr.2).

Ioan Tămâian artist sticlar, absolvent al Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj-Napoca, este discipolul profesorilor Maria Margareta Nemeș și Cornel Ailincăi. În 1982 se stabilește la Avrig, jud. Sibiu și timp de 10 ani lucrează la fabrica de sticlărie. Din 1985 este membru UAP din România, Filiala Sibiu. În 1992 înființează Atelierul „Ion Art Glass” cu sediul în Șelimbăr, Sibiu, primul atelier de sticlărie artistică din țară. În această perioadă, de patru decenii își dezvoltă un stil propriu, participând la multe expoziții și simpozioane naționale și internaționale. Este prezent cu lucrările sale în Germania – Messe Frankfurt, Franța, Anglia, Austria, Olanda, Belgia, Danemarca, Ungaria, dar și în Rusia, la Salonul „Ambiente” de la Moscova, în S.U.A la Corning Museumof Glass din New York, participă la Târguri de Artă din: S.U.A în Atlanta și San Francisco, Japonia – Kanazawa, China, țările arabe.

Concepte și tehnici de lucru combinate

„Ioan Tămâian este maestrul modelării la cald, însă un rezultat aleatoriu nu îl multumește. El este convins că sticla se supune artistului doar când acesta știe sigur ce vrea, combinând, în proporții egale, un concept ferm, cu o bună cunoaștere a tehnologiei. Ceea ce particularizează creația lui Ioan Tămâian sunt  infinitele registre cromatice și diferitele grade de transparență și opacitate. Căutările sale au mers spre combinarea tehnicilor de lucru”, spune criticul de artă Mădălina Mirea.

Pictorul John Pîrva s-a născut la Balșa, Județul Hunedoara, la 21 mai 1962. După terminarea Liceului de Artă din Deva a emigrat în 1981 în SUA, având statutul de refugiat politic. În 1987 și-a finalizat studiile universitare, specializare pictură, la Portland State University. A revenit în România în anul 2002. Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din anul 2010. A fost ales președinte al Filialei Deva a Uniunii Artiștilor Plastici din România, fiind la al doilea mandat.

„ Pictura sa are calitate şi un generos sâmbure de originalitate, capabila să compună simfonii cromatice în care „instrumentele orchestrei” îşi urmează linia melodică proprie fără a tulbura strălucirea şi armonia întregului”, caracteriza arta lui John Pârva, artistul Gheorghe Pogan.