Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Lucrări excepționale de Luchian și Aman, estimate la peste 150.000 de euro, în licitație
toamna stefan luchian, artmark, curatorial

Lucrări excepționale de Luchian și Aman, estimate la peste 150.000 de euro, în licitație

O lucrare de excepție a lui Ștefan Luchian, „Toamna” (1901), are o estimare maximă de 200.000 de euro în Licitația de Iarnă organizată de Artmark pe 15 decembrie, când va fi scoasă la vânzare și o pictură de mari dimensiuni, expresie a simbolurilor, „Le Coin Musical (Colțul muzical)”, semnată de Theodor Aman, estimată între 100.000 și 160.000 de euro.

le coin musical

În lucrarea lui Aman sunt obiecte-simbol pe care artistul nu le-a ales la voia întâmplării. Câteva partituri care par răsfoite în colțul din dreapta jos, un flacon din cristal cu parfum așezat pe o cutie de bijuterii decorată cu catifea roșie și detalii aurii conturează caracterul efemer evocat.

Aman a folosit jocul de texturi al mănușilor albe suprapuse cu evantaiul închis și a creat o reprezentare realistă și echilibrată dintre obiecte și natură. Un inel din perioada victoriană așezat independent de celalte obiecte de recuzită captează atenția privitorului.

Piesa centrală o constituie sculptura lui Auguste-Hyacinthe Debay din marmură albă, îmbrățișată de flori, care este elementul ce unește cele două registre ale lucrării. Theodor Aman a folosit această sculptură și în alte naturi statice pentru a sublinia granița dintre viață și moarte și caracterul efemer al vieții.

Alegorii feminine

Lucrarea lui Luchian, o comandă, face parte dintr-o suită de panouri decorative – patru sau poate mai multe, reprezentând alegorii feminine – destinate, se pare, să decoreze interioarele casei din strada Colței nr. 56 a avocatului și omului politic liberal Victor Antonescu.

În octombrie 2021, „Toamna” a devenit lucrarea care a primit cea mai mare evaluare de licitație prescrisă vreodată pentru o operă de artă românească vândută în țară. Opera a depășit cea mai mare evaluare de licitație prescrisă până recent pentru o operă de artă românească scoasă la licitație în România.

Cu o estimare de 200.000 – 300.000 de euro, ea a depășit estimarea operei „Țărăncuță odihnindu-se”, de Nicolae Grigorescu, evaluată la 150.000 – 250.000 de euro în 2011. Tabloul lui Luchian a rămas nevândut atunci.

vremea innoirii

„Vremea înnoirii (Primăvara șovăie în ultimele flori de cireș”), de Samuel Mützner, va fi disputată în licitație de la 25.000 de euro.

De asemenea, „Modele în atelier”, ulei pe pânză de Hans Eder, și „Ulcior cu albăstrele”, de Ștefan Luchian, au fiecare valoarea estimată între 35.000 și 50.000 de euro.

Ciclul „Regilor nebuni” este una dintre cele mai expresive teme abordate de Corneliu Baba în întreaga sa carieră. Opera „Rege nebun”, ulei pe carton, se află în licitație cu o estimare stabilită între 30.000 și 50.000 de euro.

În cadrul aceleiași sesiuni de vânzări vor fi și opere de artă ale pictorului național Nicolae Grigorescu, ce provin din colecția graficianului Henri Daniel, dar și lucrări de excepție ale lui Nicolae Tonitza și Gheorghe Petrașcu.