Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări pe pânză şi o instalaţie audio de Andrei Gamarţ, expuse la Constanţa
andrei gamart

Lucrări pe pânză şi o instalaţie audio de Andrei Gamarţ, expuse la Constanţa

Expoziția itinerantă „Tot ce ai văzut se va împlini” de Andrei Gamarț va putea fi văzută din 15 martie la Muzeul de Artă din Constanța.

Urmând aceeași formulă curatorială de la Brașov, expoziția organizată la Muzeul de Artă Constanța va include lucrări pe pânză și o instalație audio, expuse pentru prima dată, care explorează imaginea mării ca una dintre acele proto imagini perfecte ce există într-un univers unde realitatea și visul se contopesc, iar amintirile se împletesc cu imaginația.

Fin observator al fenomenelor și realităților formulate la limita perceptibilului, Gamarț explorează teme precum timpul, memoria, spațiul și, în special, lumina, ca materie primordială. În centrul preocupărilor sale artistice se află relațiile care se formulează între aceste elemente.

Lucrări realizate între 2013 şi 2024

Expoziția cuprinde lucrări din diferite perioade de creație, mare parte dintre ele realizate între 2013 și 2024, stabilind astfel premisele unei concluzii cu privire la interogările artistului, exprimate în cele mai recente serii. Astfel, privitorul poate parcurge cronologic itinerariul procesului de creație și a indexului tematic formulat de preocupările artistului din ultimii ani.

„Imaginea este o ceață din care răzbat ecouri și umbre, e o metamorfoză ce cuprinde în sine toate stadiile schimbării, este curgere și împlinire reînnoită, unde vizibilul și invizibilul se succed într-o perpetuă interogare asupra obiectului. Imaginea unui lucru este o neîntreruptă pâlpâire de înfățișări și reflexii, umbre ale gândului ce iau în stăpânire primul obstacol ce le iese în cale, un câmp material al însușirilor disputat între vedere și viziune. Fața ei luminoasă și familiară își are originea într-o lume a umbrelor și a oglinzilor, a planurilor ascunse vederii. Chiar și în lipsa obiectului, imaginea lui ni se arată la fel de vie, căci vederea nu e despre lucruri, e despre felul în care ele trec sau rezistă”, spune Andrei Gamarț.

Expoziția „Tot ce ai văzut se va împlini”, deschisă publicului până la 12 mai, reprezintă o colaborare între Muzeul de Artă Constanța și Mobius Gallery.

Andrei Gamarț, născut în 1980 în Republica Moldova, a absolvit în 2004 Academia de Arte din Chișinău, Departamentul de Pictură. Operele sale se desfășoară pe mai multe paliere, inclusiv pictură, desen și gravură. În ultimii ani, artistul s-a concentrat pe explorarea relației dintre materie, lumină și memorie. Lucrările sale dezvăluie fragmente dintr-o lume atemporală și spațială, care induc privitorul într-un sentiment bizar de familiaritate, greu de definit. Andrei Gamarț a avut expoziții personale și de grup în București, Chișinău și la nivel internațional. Este, de asemenea, scriitor și poet. Trăiește și lucrează în București.