Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări rare, pe hârtie, realizate de Georgia O’Keeffe – expuse la MoMA, anul viitor
o keeffe

Lucrări rare, pe hârtie, realizate de Georgia O’Keeffe – expuse la MoMA, anul viitor

The Museum of Modern Art (MoMA) va expune, anul viitor, o selecţie de lucrări create de Georgia O’Keeffe pe hârtie, care sunt aproape necunoscute publicului, informează Art News.

De fapt, miza viitoarei expoziţii este să demonstreze că, de fapt, pânzele realizate de artista care a intrat în istoria artelor plastice americane au originea în creaţii iniţiale pe acest suport.

Georgia O’Keeffe: To See Takes Time

Expoziţia reuneşte peste 120 de lucrări pe hârtie, prezentate rar în public şi realizate în cărbune, acuarelă, pastel sau grafit. Acesta este primul eveniment expoziţional care practic explorează maniera în care s-au născut operele artistei. Câteva pânze care au legătură cu lucrările pe hârtie vor fi de asemenea expuse.

Artista mărturisea, la un moment dat, în bogata ei corespondenţă, bucuria de a lucra fără griji pe hârtie, în timp ce lucrul pe pânză avea un grad de apăsare. Pe hârtie putea dezvolta motive şi putea ajunge la esenţa subiectelor, credea ea.

Printre operele care vor fi prezentate se numără „No. 8 – Special”, din 1916, care pare a fi un taifun de cerneală, o serie de acuarele realizate un an mai târziu şi inspirate de cerul din Texas şi „Drawing X”, creată de artistă în 1959, când a călătorit în lume timp de trei luni. Această ultimă lucrare este insprată chiar de priveliştea pe care o vedea pe fereastra avionului.

Expoziţia”Georgia O’Keeffe: To See Takes Time” va fi deschisă la MoMA între 9 aprilie şi 12 august, 2023.

Credit foto: MoMA via Art News („Drawing X”)