Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrări timpurii ale lui Christo inaugurează un proiect Gagosian în Londra
4 princelet street, london, lucy dawkins, gagosian

Lucrări timpurii ale lui Christo inaugurează un proiect Gagosian în Londra

Lucrări timpurii ale lui Christo vor fi prezentate de galeria Gagosian la adresa 4 Princelet Street, în zona Spitalfields din Londra, expoziție curatoriată de Elena Geuna. Aceasta reprezintă proiectul inaugural al seriei de proiecte off-site „Gagosian Open” și va fi deschisă în perioada 6 – 22 octombrie.

„Gagosian Open” este un nou program de proiecte temporare ambițioase amplasate dincolo de zidurile galeriei, care permite publicului să experimenteze lucrări de artă remarcabile în contexte neobișnuite.

Pentru prima prezentare din această serie, lucrări timpurii ale lui Christo vor fi puse în dialog cu o casă georgiană listată monument de gradul II din zona East End a Londrei. Aceste lucrări sculpturale, care prefigurau proiectele publice temporare la scară mare ale artistului, prezintă obiecte de zi cu zi acoperite cu țesături sau plastic și legate cu frânghii sau sfori. Ele prezintă un artist care, chiar și în acest stadiu de formare al carierei lui, răspundea în mod creativ la mediile domestice și urbane, atrăgând atenția asupra unor detalii trecute cu vederea prin ascunderea lor.

christo, applique empaqueté

Christo, Applique empaquetée

Arta refugiată politic

Făcând aluzie la protejarea obiectelor personale, lucrările, majoritatea din anii 1960 și 1970, se referă și la ideile de mișcare, migrație și conservare. Moștenirea mixtă a artistului și experiența lui de refugiat politic, care a evadat din Bulgaria epocii staliniste ajungând la Praga, apoi s-a mutat la Viena, Geneva, Paris și, în cele din urmă, la New York, l-au definit ca un veșnic rătăcitor – „l’étranger”, așa cum se intitula. Acest lucru este reflectat de istoria străzii Princelet nr. 4, o casă care a găzduit succesiv familii de imigranți.

Proprietatea a fost construită în 1723 pentru a găzdui primii refugiați ajunși în Londra – calviniști francezi. Pe aici au trecut lucrători irlandezi, evrei din estul Europei, din Olanda și, mai recent, bengalezi.

Christo și Jeanne-Claude, soția și colaboratoarea lui artistică, au fost renumiți pentru operele lor de artă temporare monumentale. Au ajuns să redefinească în mod eficient relația dintre artă și spațiul public, extinzând posibilitățile de scară și transformând peisaje familiare. Aceste proiecte autofinanțate, care necesitau adesea o planificare și o negociere extinse, existau doar pentru perioade scurte de timp, după care materialele erau refolosite sau reciclate, iar siturile readuse la starea lor inițială.

Prezentarea inaugurală „Gagosian Open” coincide cu o expoziție la Gagosian Basel care reunește alte lucrări ale lui Christo, alături de desene și colaje pregătitoare pentru proiecte de mari dimensiuni. „Selected Works” marchează cea de-a 25-a aniversare a ultimului proiect realizat de Christo și Jeanne-Claude în oraș, în 1998, când au înfășurat 178 de copaci din jurul Fundației Beyeler în 55.000 de metri pătrați de țesătură de poliester.

Despre Christo și Jeanne-Claude

Christo și Jeanne-Claude s-au născut în aceeași zi: 13 iunie 1935; el în Gabrovo, Bulgaria, iar ea în Casablanca, Maroc. Jeanne-Claude a murit în 2009, iar Christo, în 2020, ambii în New York, unde se mutaseră în 1964.

Christo și Jeanne-Claude au realizat proiecte monumentale în întreaga lume, printre care „Wrapped Coast, One Million Square Feet”, Little Bay, Sydney, 1968- 69; „Running Fence”, Sonoma and Marin Counties, California, 1972-76; „Surrounded Islands”, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida, 1980-83; „The Pont Neuf Wrapped”, Paris, 1975-85; „The Umbrellas”, Japonia-SUA, 1984-91; „Wrapped Reichstag”, Berlin, 1971-95; „The Gates”, Central Park, New York City, 1979-2005; „The Floating Piers”, Lacul Iseo, Italia, 2014-16; „The London Mastaba”, Serpentine Lake, Hyde Park, 2016–18; și „L’Arc de Triomphe, Wrapped”, Paris, 1961–2021. Christo și Jeanne-Claude au lucrat împreună încă de la prima lor operă de artă temporară în aer liber: „Stacked Oil Barrels and Dockside Packages”, portul Koln, Germania, 1961.

Înainte de a evada în Occident, Christo a studiat pictura, sculptura, arhitectura și artele decorative la Academia Națională de Artă din Sofia timp de patru ani. Toate seriile timpurii, cum ar fi „Wrapped Cans”, „Wrapped Oil Barrels”, „Packages”, „Wrapped Objects” și „Store Fronts”, precum și toate desenele pregătitoare, colajele și machetele sunt lucrări realizate exclusiv de Christo. Toate proiectele publice și instalațiile de interior, realizate și nerealizate, sunt lucrări realizate în colaborare de Christo și Jeanne-Claude.

Foto: 4 Princelet St / Lucy Dawkins, Gagosian