Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Un sfert de secol de la „Wrapped Trees” al lui Christo și Jeanne-Claude, la Basel
sf 736 334052 store front corner.tif

Un sfert de secol de la „Wrapped Trees” al lui Christo și Jeanne-Claude, la Basel

Un sfert de secol de la „Wrapped Trees” a lui Christo și Jeanne-Claude este marcat la Gagosian printr-o expoziție intitulată „Selected Works”, prezentată în cadrul evenimentului Kunsttage Basel.

„Wrapped Trees” a fost ultimul proiect al lui Christo și Jeanne-Claude în Basel, în 1998, când artiștii au înfășurat 178 de copaci din jurul Fundației Beyeler în 55.000 de metri pătrați de țesătură de poliester.

wrapped trees, christo

Wrapped Trees (Proiect pentru Fundația Beyeler și Brewer Park, Riehen, Elveția), 1998, grafit, cărbune, pastel, creion de ceară, fotografie de Wolfgang Volz; hartă, mostră de țesătură; (c) Fundația Christo și Jeanne-Claude, prin amabilitatea Gagosian

Renumiți pentru operele lor temporare monumentale, Christo și Jeanne-Claude au redefinit semnificativ relația dintre artă și spațiul public, extinzând posibilitățile de scară și transformând peisaje obișnuite. Necesitând adesea o planificare și negocieri extinse, aceste proiecte autofinanțate au existat pentru perioade scurte de timp, după care materialele utilizate au fost refolosite sau reciclate, iar locurile au fost readuse la starea lor inițială.

„Selected Works” reprezintă ocazia de a revedea un univers unic de demersuri creative care transcende granițele convenționale ale sculpturii și arhitecturii.

Lucrări timpurii cu elemente arhitecturale recuperate

Expoziția prezintă sculpturile timpurii „Store Front, Project” (1964) și „Store Front Corner” (1965), ambele din seria Store Fronts (1964 – 1968), în care Christo a folosit elemente arhitecturale recuperate care semănau cu vitrinele magazinelor, căptușind panourile de sticlă cu hârtie sau țesătură pentru a obstrucționa vederea în interior.

În completarea acestor lucrări de la Basel se află „Show Case (Vitrine)”, o sculptură conexă din 1963, care are ca obiect o vitrină înaltă din metal vopsit pe rotile, cu interiorul acoperit în mod similar de o țesătură albă atârnată și iluminată cu lumină electrică. Precedând proiectele publice ale artiștilor, aceste lucrări fundamentale îl găsesc pe Christo abordând în mod creativ mediul construit de zi cu zi.

De asemenea, sunt expuse mai multe studii pentru renumitele lucrări de artă site-specific ale lui Christo și Jeanne-Claude. Prezentând desene originale detaliate în cărbune, email, pastel, creion și creion de ceară, aceste lucrări extrem de sugestive încorporează adesea elemente suplimentare, cum ar fi fotografii, mostre de țesături, note scrise de mână și hărți topografice pentru a transmite o serie de informații tehnice, combinând astfel funcțiile pregătitoare, documentare și expresive.

Câteva dintre lucrările expuse la Basel au fost prezentate în expoziții muzeale importante.

„Christo, Selected Works” va fi deschisă în perioada 25 august – 28 octombrie 2023 la Gagosian Basel.

Christo și Jeanne-Claude, proiecte monumentale în întreaga lume

Christo și Jeanne-Claude s-au născut în aceeași zi, 13 iunie 1935, el – în Gabrovo, Bulgaria, iar ea – în Casablanca, Maroc. Jeanne-Claude s-a stins din viață în 2009, iar Christo a murit în 2020, ambii în New York, unde se mutaseră în 1964.

Christo și Jeanne-Claude au realizat proiecte monumentale în întreaga lume, printre care Wrapped Coast, One Million Square Feet, Little Bay, Sydney, 1968-69; Running Fence, Sonoma and Marin Counties, California, 1972-76; Surrounded Islands, Biscayne Bay, Greater Miami, Florida, 1980-83; The Pont Neuf Wrapped, Paris, 1975-85; The Umbrellas, Japonia-SUA, 1984-91; Wrapped Reichstag, Berlin, 1971-95; The Gates, Central Park, New York City, 1979-2005; The Floating Piers, Lacul Iseo, Italia, 2014-16; The London Mastaba, Lacul Serpentine, Hyde Park, 2016-18; și L’Arc de Triomphe, Wrapped, Paris, 1961-2021.

Christo și Jeanne-Claude au lucrat împreună încă de la prima lor operă de artă temporară în aer liber: „Stacked Oil Barrels and Dockside Packages”, portul Koln, Germania, 1961. Înainte de a pleca în Occident, Christo a studiat pictura, sculptura, arhitectura și artele decorative la Academia Națională de Artă din Sofia timp de patru ani. Toate seriile timpurii, cum ar fi Wrapped Cans, Wrapped Oil Barrels, Packages, Wrapped Objects și Store Fronts, precum și toate desenele pregătitoare, colajele și machetele sunt lucrări realizate exclusiv de Christo. Toate proiectele publice și instalațiile de interior sunt lucrări realizate de Christo în colaborare cu Jeanne-Claude.

Foto: Christo – „Store Front Corner”, 1965, metal galvanizat, aluminiu, plexiglas, masonită, țesătură, polietilenă, frânghie, vopsea și lumină electrică © Fundația Christo și Jeanne-Claude, credit: Wolfgang Volz, prin amabilitatea Fundației Christo și Jeanne-Claude și Gagosian