Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Lucrările de artă vândute cel mai scump la licitaţii în 2023
pablo picasso, femme à la montre, 1932 © 2018 estate of pablo picasso, artists rights society (ars), new york

Lucrările de artă vândute cel mai scump la licitaţii în 2023

Anul 2023 a fost caracterizat, în ceea ce priveşte piaţa de artă, de un singur cuvânt: corecție. După multe vânzări de succes și cheltuieli record în 2022, mulți au crezut că 2023, cu incertitudinea economică persistentă, va fi anul unei relative rețineri. Și, având în vedere volatilitatea pieței de la începutul pandemiei încoace, mulți s-au întrebat dacă acest an va reprezenta o „nouă normalitate” pentru industria de artă.

Primele 100 de loturi scoase la licitație în acest an au totalizat 2,4 miliarde de dolari, față de 4,1 miliarde de dolari în 2022. Această scădere abruptă a fost evidentă de la jumătatea anului, când vânzările combinate ale Christie’s, Sotheby’s și Phillips au înregistrat o scădere de 18% pentru prima jumătate a anului 2023, potrivit ArtTactic, până la sezonul de licitații de toamnă din New York, care a rămas în mare parte fără rezultate față de așteptări.

În acest an, două opere de artă cu fost vândute pentru mai mult de 100 de milioane de dolari – „Femme à la montre” (1932), de Pablo Picasso, și „Dame mit Fächer” (1917), de Gustav Klimt, față de șase lucrări în 2022. În special, doar doi artiști au apărut în primele 10 vânzări din ambii ani: Klimt și Jean-Michel Basquiat.

Doar trei dintre primele 20 de lucrări scoase la licitație în acest an au fost realizate de artiști în viață – Jasper Johns, Gerhard Richter și Ed Ruscha.

Top 10

„Femme à la montre”, de Pablo Picasso

„Femme à la montre” (1932), portret al tinerei Marie-Thérèse Walter pictat de Pablo Picasso, parte din colecția regretatei filantrope newyorkeze Emily Fisher Landau, a fost vândut la Sotheby’s New York pentru 139 de milioane de dolari, cu taxe. Acesta este al doilea cel mai mare preț obținut de o lucrare de Picasso la o licitație.

Recordul actual pentru un Picasso este de 179 de milioane de dolari pentru scena de harem din 1955, „Les Femmes d’Alger (Version „O”)”, vândută la Christie’s New York în 2015. Înaintea vânzării, tabloul a fost estimat la 120 de milioane de dolari.

„Dame mit Fächer”, de Gustav Klimt

klimt portret doamna cu evantai

Dame mit Fächer / Doamnă cu evantai” (1917 – 1918), de Gustav Klimt, a devenit cel mai scump tablou vândut vreodată la licitație în Europa.

Lucrarea a fost scoasă la vânzare în licitația de artă modernă și contemporană a Sotheby’s London, pe 27 iunie. Opera a fost adjudecată contra sumei de 74 de milioane de lire sterline (94,3 milioane de dolari). Cu tot cu taxe, prețul total obținut a depășit 85,3 milioane de lire sterline (108 milioane de dolari). „Walking Man I”, de Alberto Giacometti, deținea recordul pentru o licitație europeană, fiind vândut cu 104,3 milioane de dolari la Sotheby’s Londra, în 2010.

Le Bassin aux nymphéas”, de Claude Monet

claude monet, le bassin aux nymphéas, christies

Tabloul „Le Bassin aux nymphéas” al pictorului francez Claude Monet a fost vândut la Christie’s New York pentru 74 de milioane de dolari (69 de milioane de euro).

„El Gran Espectaculo (The Nile)”, de Jean-Michel Basquiat

Tripticul „El Gran Espectaculo (The Nile)” a devenit al patrulea cel mai scump tablou de Jean-Michel Basquiat vândut la licitație, după ce a fost adjudecat contra sumei de 67 de milioane de dolari, cu taxe. Pânza de 3,5 metri lățime realizată de Jean-Michel Basquiat în 1983, care provine din colecția creatorului de modă italian Valentino Garavani, a fost estimat că va fi vândută pentru mai mult de 45 de milioane de dolari în cadrul licitației organizate de Christie’s.

 Insel im Attersee”, de Gustav Klimt

insel im attersee klimt

„Insel im Attersee”, de Gustav Klimt, pictată în jurul anilor 1901 – 1902, a fost vândută unui colecționar privat japonez pentru 53,2 milioane de dolari, în urma unei licitații de șapte minute. Lucrarea a fost estimată la un preț de aproximativ 45 de milioane de dolari.

„Figure in Movement”, de Francis Bacon

„Figure in Movement”, o capodoperă a lui Francis Bacon, a fost vândută în 9 noiembrie 2023 la Rockefeller Center pentru 52,16 milioane de dolari.

„Recollections of a Visit to Leningrad”, de Richard Diebenkorn

„Recollections of a Visit to Leningrad”, capodopera de referință a lui Richard Diebenkorn din 1965, a fost vândută în aceeași zi pentru 46,4 milioane de dolari. Această pictură, care anunța seria emblematică a artistului, „Ocean Park”, a fost estimată de Christie’s New York la peste 25 de milioane de dolari.

„Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange)”, de Mark Rothko

„Untitled (Yellow, Orange, Yellow, Light Orange)”, pictat de Mark Rothko în 1955, a fost adjudecat la Christie’s contra sumei de 40 de milioane de dolari (46,4 milioane de dolari cu taxe), față de o estimare de 45 de milioane de dolari.

„Murnau mit Kirche II”, de Wassily Kandinsky

church at murnau vasily kandinsky 1910

„Murnau mit Kirche II”, de Wassily Kandinsky, a stabilit un nou record pentru artist după ce a fost adjudecat contra sumei de 44,7 milioane de dolari.

„Les Flamants”, de Henri Rousseau

 Tabloul „Les Flamants”, din 1910, al pictorului post-impresionist francez Henri Rousseau, a fost vândut la Christie’s în luna mai pentru 43,5 milioane de dolari. Opera a fost prezentată alături de lucrări de Edgar Degas, Pierre-Auguste Renoir, David Hockney, Georgia O’Keeffe, Picasso și Henri Matisse.