Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Luvru, pe cont propriu în mutarea capodoperei „Mona Lisa”
paris,,france, ,september,20:,the,louvre,museum,facade,on

Luvru, pe cont propriu în mutarea capodoperei „Mona Lisa”

Muzeul Luvru din Paris nu va fi ajutat, cel mai probabil, de Statul francez în planul de mutare a capodoperei „Mona Lisa” a lui Leonardo da Vinci într-o încăpere proprie, în subteran, fapt care presupune construcția unui spațiu dedicat și costuri de 500 de milioane de euro.

Președinta muzeului, Laurence des Cars, a confirmat primăvara aceasta că ea și personalul său discutau planurile de mutare a capodoperei lui Leonardo da Vinci, în speranța de a reduce o parte din aglomerația creată de tablou.

Dacă Luvru va decide să ducă la bun sfârșit ideea de a muta „Mona Lisa” într-o galerie separată, nou construită, cu intrare proprie, guvernul francez, care se confruntă cu o criză financiară, nu va plăti proiectul, potrivit The Art Newspaper. O sursă din Ministerul francez al Culturii a declarat: „Aceasta este doar o idee, prezentată de des Cars. Și dacă va deveni vreodată un proiect, Statul nu va participa la finanțare”.

Momentul nu este potrivit pentru Luvru, guvernul francez urmând să facă reduceri bugetare de 10 miliarde de euro, inclusiv 200 de milioane de euro de la Ministerul Culturii. Și, chiar dacă Luvru ar reuși să strângă de unul singur această sumă colosală necesară proiectului, efortul de construcție ar dura un deceniu sau mai mult până când „Mona Lisa” ar putea fi mutată în noua casă.

Aproximativ 80% dintre vizitatorii Luvru merg la muzeu pentru a vedea „Mona Lisa”, iar cei mai mulți dintre ei pleacă nemulțumiți. Sondajele de opinie făcute în rândul turiștilor arată că majoritatea numesc portretul „cea mai dezamăgitoare atracție din lume”. Muzeul e supraaglomerat. La finalul secolului trecut, a fost reconstruit în mare parte pentru a face față unui număr de 4 milioane de vizitatori pe an, jumătate din numărul actual.

Pictura din secolul al XVI-lea este una dintre cele mai cunoscute opere de artă din lume și a fost și ținta unor proteste și acte de vandalism. La începutul anului, activiști de la organizația Riposte Alimentaire au aruncat cu supă pe geamul care apără tabloul, în urmă cu aproximativ doi ani, un bărbat a aruncat cu o tartă, exprimându-se în favoarea protejării planetei, criticând artiștii că nu se concentrează mai mult pe aceasta. În 2009, un turist rus a aruncat spre tablou cu o ceașcă cu ceai, în 1956, un bărbat l-a atacat cu acid, iar altul a aruncat o piatră și a reușit să spargă geamul, afectând pictura. Dar cel mai dramatic lucru petrecut „Mona Lisei” a fost furtul din 1911. Vinovat a fost Vincenzo Peruggia, un fost angajat de la Luvru. Tabloul a fost recuperat doi ani mai târziu, când el a încercat să îl vândă în Florența unui anticar.