Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Mai mult de 300 de artefacte furate ce au legătură cu un controversat dealer au fost returnate Indiei de statul american
biskshatna warrior manifestation of shiva, procuratura manhattan

Mai mult de 300 de artefacte furate ce au legătură cu un controversat dealer au fost returnate Indiei de statul american

Mai mult de 300 de artefacte furate, evaluate la aproximativ 4 milioane de dolari, au fost returnate Indiei de statul american, ca parte a unei investigații asupra dealerului Subhash Kapoor – căzut în dizgrație și acuzat de autoritățile SUA drept „unul dintre cei mai prolifici contrabandiști de bunuri din lume” – și a asociaților lui.

Alvin L. Bragg Jr., procurorul districtului Manhattan, a anunțat săptămâna aceasta că 307 antichități au fost înapoiate unui reprezentant al guvernului indian.

Din total, 235 de antichități aveau legătură directă cu Subhash Kapoor, care a întreprins activități ilicite în Orientul Mijlociu și Asia de sud-est.

Cinci dintre obiecte au fost confiscate în legătură cu o anchetă ce o vizează pe Nancy Weiner, dealer care a pledat „vinovat” în 2021 la un tribunal din New York că a obținut și furat bunuri culturale și că a facilitat vânzarea lor, iar un obiect a fost legat de dealerul Nayef Homsi din Brooklyn, care a fost pus sub acuzare în 2015 și condamnat ulterior pentru că a importat artefacte nepaleze furate.

Obiecte în valoare de 143 de milioane de dolari, confiscate

În total, obiectele confiscate de anchetatori de la Kapoor au o valoare ce depășește 143 de milioane de dolari. Alte mii sunt date dispărute.

El vindea artefactele prin intermediul galeriei sale, Art of the Past. Printre cumpărători se numărau colecționari privați, galerii și muzee, precum Metropolitan Museum of Art din New York și Toledo Museum of Art din Ohio.

Un mandat de arestare pe numele lui Kapoor a fost emis în 2012, iar în 2019 el și șapte asociați au fost inculpați pentru conspirație la trafic de antichități furate. După condamnarea la New York, procuratura a depus actele de extrădare a lui Kapoor, care se află într-o închisoare din India de zece ani, așteptând încheierea procesului.

Foto: Shiva (c) Procuratura Manhattan