Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Maniera în care lucra Johannes Vermeer, dezvăluită de experţii de la National Gallery of Art
Pictură, Femeie ţinând o balanţă, National Gallery of Art, Curatorial

Maniera în care lucra Johannes Vermeer, dezvăluită de experţii de la National Gallery of Art

Experţii de la National Gallery of Art au dezvăluit detalii legate de maniera de lucru a maestrului Johannes Vermeer şi se pare că tablourile sale cu detalii perfecte au în spate schiţe ma puţin şlefuite decât au crezut până acum cei care i-au studiat opera, relatează Hyperallergic.com.

În timpul pandemiei, specialiştii au avut timp să scaneze operele maestrului artei olandeze de secol XVII.

Picturi analizate cu raze X

National Gallery a analizat patru picturi – trei confirmate a fi create de Vermeer şi una, atribuită lui. Specialiştii au aplicat noile tehnologii pentru a analiza tehnica maestrului. Astfel, au fost dezvăluite straturi care se află sub picturile propriu-zise, care au ajutat la realizarea unei ipoteze privind procesul creativ.

Potrivit experţilor, sub picturile cu detalii perfecte se află schiţe realizate sumar de către artist. Marjorie Wieseman, curator la National Gallery, a spus că această descoperire îi dă senzaţia că se uită la creator în timp ce el pictează. De altfel, ea dă exemplu o operă de excepţie: „Femeie ţinând o balanţă”, realizată, cel mai probabil, în 1664. Lumina, expresia femeii, postura ei – sunt perfecte. Dar, arată noile tehnologii, acesta este rezultatul multiplelor variante suprapuse, pe pânză.

Un alt specialist, John Strand, a declarat că sub picturile perfecte există „dovezi ale unor tuşe rapide, spontane şi uneori groase”.

Credit foto: National Gallery of Art : Johannes Vermeer , „Femeie ţinând o balanţă”