Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Manifesta propune ca ediția din 2028 să aibă loc în Ucraina
hedwig fijen, manifesta

Manifesta propune ca ediția din 2028 să aibă loc în Ucraina

Manifesta, bienala de artă itinerantă în Europa, propune o ediție în Ucraina în 2028 și ca orașele-gazdă de până atunci să „adopte” muzeele din această țară.

Institutul Ucrainean pentru Cultură a depus deja o scrisoare de intenție pentru a găzdui Manifesta 17 în anul 2028.

Cea mai recentă ediție a bienalei a fost inaugurată luna aceasta. La o conferință în Pristina, Kosovo, unde are loc a 14-a ediție, fondatoarea și directoarea evenimentului, Hedwig Fijen, a propus ca în 2028 bienala să ajungă la Kiev. Proiectele care vor susține viitoarea bienală pot începe anul viitor.

Obiectivul, a declarat ea pentru Artnet News, este acela de a ajuta la reconstruirea și reconsolidarea ecosistemului și infrastructurii culturale ale Ucraine în următorii șase ani.

Expoziția propusă va fi o colaborare între Manifesta Foundation și Institutul Ucrainean pentru Cultură.

Kiev a aplicat de două ori pentru a găzdui Manifesta

Fondatoarea Manifesta cosideră important ca orașele care au găzduit și vor găzdui până atunci bienala – precum Zürich, Rotterdam și Palermo – să „adopte” artă locală și instituțiile de educație din Ucraina.

Fijen a adăugat că a prezentat ideea la scurt timp după ce a început invazia rusă și că a fost primită cu entuziasm atât de Ucraina, cât și de cealaltă parte europeană.

Kiev a aplicat de două ori pentru a găzdui Manifesta, cel mai recent pentru această a 14-a ediție, în desfășurare acum. Cererea a fost respinsă din cauza conflictului din regiunea Donbas, după anexarea de către Rusia a peninsulei Crimeea. Fijen a afirmat că mai multe detalii despre ediția din 2028 urmează să fie stabilite și anunțate.

Următoarea ediție a bienalei va fi găzduită de Barcelona.

Foto: Hedwig Fijen. Credit foto: Manifesta