Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Marea Britanie blochează exportul unei capodopere de Fra Angelico
fra angelico. the crucifixion with the virgin, saint john the evangelist and the magdalen, 1420

Marea Britanie blochează exportul unei capodopere de Fra Angelico

Autoritățile britanice blochează exportul unei capodopere din Renașterea timpurie a lui Fra Angelico, guvernul sperând că o instituție națională va achiziționa lucrarea în valoare de aproximativ 5 milioane de lire sterline.

Guvernul britanic a interzis exportul picturii care înfățișează răstignirea realizată de călugărul dominican Fra Angelico, interdicția fiind impusă de Departamentul de Cultură, Media și Sport al țării în speranța că o galerie sau o instituție din Regat o va achiziționa, potrivit unui comunicat de presă.

Tabloul, realizat în tempera pe panou de lemn și aflat în rama originală, datează din anii 1420 și îi înfățișează pe Iisus cu Fecioara Maria, Maria Magdalena și Ioan Evanghelistul în culorile caracteristice lui Fra Angelico.

„Această piesă frumoasă, realizată de o figură atât de importantă a Renașterii timpurii, reprezintă un moment cheie în istoria picturii europene”, a transmis într-un comunicat Stephen Parkinson, subsecretar pentru Arte și Patrimoniu.

El a precizat că tabloul se află în Marea Britanie de două secole, dar riscă să fie trimis în străinătate. Decizia de a interzice exportul a fost luată la sfatul unui comitet independent, care a constatat că lucrarea ar putea constitui „un plus important” pentru o colecție publică și că „ar trebui depuse toate eforturile” pentru a fi cumpărată.

Decizia va fi luată în luna aprilie

Țările, inclusiv România, folosesc sisteme de licențe de export pentru a ține evidența bunurilor culturale care ar putea fi considerate în pericol sau de importanță națională și, ca atare, nu ar trebui să părăsească teritoriul fără a fi verificate.

O decizie privind acordarea licenței de export pentru opera lui Fra Angelico a fost amânată până la 7 aprilie pentru a da timp potențialilor cumpărători să facă oferte. La acel moment, proprietarii operei vor avea la dispoziție 15 zile pentru a analiza orice ofertă.

Recent, Regatul Unit a dat o interdicție temporară asemănătoare pentru „Deposition from the Cross” (cca. 1190 – 1200). Lucrarea a fost vândută către Metropolitan Museum of Art din New York, în mod privat, prin casa Sotheby’s, la finalul anului trecut, pentru mai mult de 2,5 milioane de dolari, cu condiția ca aceasta să primească o licență de export. Este sperat ca V & A Museum, unde se află de patru decenii, să facă o ofertă.