Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Mari expoziții internaționale în 2025
amsterdam,,netherlands, ,april,,2017:,vincent,van,gogh,museum,interior

Mari expoziții internaționale în 2025

Marina Abramović, Anselm Kiefer, Yayoi Kusama și Gertrude Abercrombie sunt câteva dintre numele importante din lumea artei care beneficiază în 2025 de expoziții ample ce marchează diverse premiere.
Lor li se adaugă bienale de artă și de arhitectură, expoziții de fotografie și design vestimentar.

Marina Abramović, în premieră chineză

Prima expoziție a artistei sârbe Marina Abramović în China, și cea mai mare de până acum, poate fi vizitată la Muzeul de Artă Modernă din Shanghai până la 28 februarie 2025.

Intitulată „Transforming Energy”, acest show se deosebește de lucrările sale anterioare, deoarece Abramović a spus că este „complet interactivă” și „foarte radicală”.

Expoziția include și videoclipuri și fotografii de la legendara piesă conceptuală din 1988 în care a parcurs mii de kilometri pe jos de-a lungul Marelui Zid Chinezesc pentru a-l întâlni pe artistul german Ulay, partenerul ei de mulți ani, care mergea de la celălalt capăt al zidului.

Atelierul lui Rubens, sculptură și pictură din Epoca de Aur, la Prado

Atelierul lui Peter Paul Rubens este recreat într-o expoziție a Muzeului Prado ce cuprinde aproximativ 30 de lucrări, inclusiv picturi ale maestrului, lucrări ale asistenților lui și unele realizate în colaborare.

Peter Paul Rubens a fost cel mai de succes pictor din Europa primei jumătăți a secolului al XVII-lea și unul dintre cei mai productivi – aproximativ 1.500 dintre lucrările lui au supraviețuit. Muzeul Prado deține cea mai mare colecție de picturi Rubens – aproximativ 90 – și aproape toate provin din colecțiile regale spaniole.

„El taller de Rubens” e deschisă până la 16 februarie 2025, în clădirea Villanueva a muzeului madrilen.

În clădirea Jeró, până la 2 martie 2025, poate fi vizitată „Darse la mano. Escultura y color en el Siglo de Oro”, expoziție care reflectă succesul sculpturii policrome baroce și complementaritatea sa cu pictura.

Într-o scenografie spectaculoasă sunt expuse o sută de sculpturi realizate de mari maeștri precum Gaspar Becerra, Alonso Berruguete, Gregorio Fernández, Damián Forment, Juan de Juni, Francisco Salzillo, Juan Martínez Montañés și Luisa Roldán. Alături de acestea stau picturi și gravuri care, ca într-un joc al oglinzilor, le imită sau le reproduc, precum și piese clasice care atestă importanța culorii în sculptură încă din Antichitate.

Blockbuster Anselm Kiefer

Pictorul și sculptorul german Anselm Kiefer pregătește o expoziție inedită, prima colaborare între două instituții olandeze importante, Van Gogh Museum și Stedelijk Museum.

Mult așteptata expoziție, deschisă în 7 martie 2025 la Van Gogh Museum și Stedelijk Museum, este intitulată „Sag mir wo die Blumen sind” (Spuneți-mi unde sunt florile, n.r.), referire la faimoasele naturi moarte florale ale lui Van Gogh și la influența pe care artistul olandez o are asupra lui.
Acesta este și titlul unei monumentale lucrări ce va ocupa spațiul din jurul scărilor Muzeului Stedelijk.
Titlul e și o referință la cântecul de protest din 1955 „Where have all the flowers gone” al folkistului american Pete Seeger, făcut celebru de Marlene Dietrich în 1962.

Expoziția rămâne deschisă la Amsterdam până în 9 iunie, apoi va ajunge la Academia Regală de Arte din Londra, sub titlul „Kiefer / Van Gogh”.

Gertrude Abercrombie, la Carnegie Museum of Art

Gertrude Abercrombie (1909 – 1977), artistă americană influentă în prima jumătate a secolului XX, va beneficia de cea mai cuprinzătoare retrospectivă a operei sale, la Carnegie Museum of Art din Pittsburgh.

Zeci de lucrări tulburătoare și captivante vor figura în expoziția inaugurată la 18 ianuarie 2025, care va rămâne deschisă până la începutul lunii iunie.

Bienala de la Liverpool

Bienala de la Liverpool, cel mai important eveniment de artă contemporană din Marea Britanie, are loc în perioada iunie – septembrie 2025.

Marie-Anne McQuay este curator pentru cea de-a treisprezecea ediție. Ea îi succede lui Khanyisile Mbongwa și spune că se angajează în „a reflecta asupra vieții civice” ca parte a planului curatorial pentru expoziție.

Yayoi Kusama, în Europa

Artista japoneză Yayoi Kusama va face obiectul unei retrospective majore în mai multe muzee europene începând din 2025.

Expoziția omonimă va fi deschisă mai întâi la Fundația Beyeler din Basel, la 12 octombrie 2025, apoi va fi mutată la Muzeul Ludwig din Köln, în 14 martie 2026, și, în final, la Muzeul Stedelijk din Amsterdam, la 11 septembrie 2026.

Sunt prezentate lucrări din întreaga carieră de aproximativ opt decenii a lui Kusama – de la picturile cu buline și sculpturile cu dovleci uriași ale artistei până la instalațiile sale imersive „infinity mirror room”. Expoziția va cuprinde mai multe piese cunoscute la nivel mondial, alături de lucrări istorice care nu au mai fost văzute până acum în Europa.

Modă la Luvru

Prima expoziție axată pe modă organizată de Muzeul Luvru din Paris debutează în 24 ianuarie și e deschisă până la 21 iulie 2025.
„Louvre Couture. Objets d’art, objets de mode” vorbește despre relația dintre modă și propriile colecții, sărbătorind moștenirea Bizanțului. Expoziția urmărește modul în care obiectele prețioase din epoca bizantină și până la cel de-al Doilea Imperiu Francez au alimentat imaginația designerilor și continuă să o facă.

Sunt incluse creații haute couture și métiers d’art ale unora precum Karl Lagerfeld, Alexandre McQueen, Christian Louboutin, Maria Grazia Chiuri, Dolce & Gabbana și Yohji Yamamoto. Toate articolele de modă și accesoriile vor fi răspândite prin galeriile permanente ale Luvru, iar arhitecta de interior Nathalie Crinière semnează scenografia.

Vor fi va prezentate aproximativ 65 de ansambluri și 30 de accesorii care vor fi instalate pe o suprafață de 900 de metri pătrați ce reprezintă patrimoniul de arte decorative al muzeului – de la armuri, ceramică, fildeșuri, tapiserii, instrumente științifice, bijuterii, bronzuri, vitralii și argintărie până la somptuoasele apartamente Napoleon al III-lea. Întrucât nu deține o colecție de modă, cu excepția unor haine somptuoase de la Ordre du Saint-Esprit, Luvru împrumută ținute de la designeri și case de modă din Franța, Italia, Regatul Unit și SUA.

Fotografie, la Rijksmuseum

Rijksmuseum organizează prima mare expoziție din Țările de Jos dedicată fotografiei americane și contribuției artiștilor din SUA la evoluția acestui mediu artistic.

Printre cele 200 de fotografii prezentate între 7 februarie și 9 iunie 2025 se regăsesc imagini pentru reclame, fotografii de studio, fotografii documentare și imagini experimentale.

Curatorii expoziției nu s-au angajat față de o singură estetică, considerând tradiția ca fiind diversă și imposibil de delimitat în întregime. Sally Mann, Robert Frank, Lisette Model, Nan Goldin, Richard Avedon, Andy Warhol, Paul Strand, Diane Arbus și James Van Der Zee se numără printre marii artiști care vor fi prezentați la Amsterdam. Alături sunt expuse cadre realizate de fotografi necunoscuți și anonimi.

Marie Antoinette, despre design și dizabilitate la V&A

Expoziții despre regina franceză Marie Antoinette, despre design și dizabilitate sunt găzduite în 2025 de Victoria & Albert Museum din Londra.

Programul de evenimente la sediul din South Kensington include o expoziție dedicată creațiilor Cartier, cu mai mult de 350 de obiecte, care va avea loc în perioada 12 aprilie 2025 – 16 noiembrie 2025.

„Design and Disability”, deschisă între 7 iunie 2025 și 15 februarie 2026, va arăta modul în care persoanele și comunitățile cu dizabilități au influențat cultura prin prezentarea lucrărilor creatorilor cu dizabilități.

Expoziția „Marie Antoinette Style”, organizată în perioada 20 septembrie 2025 – 22 martie 2026, va explora originile și renașterea unui stil modelat de regină, care a fost executată cu ghilotina în timpul Revoluției franceze. Figura istorică a avut un impact de durată asupra designului, modei și culturii și a fost sursa de inspirație pentru filmul omonim din 2006 al Sofiei Coppola, cu Kirsten Dunst în rol principal, producție care a câștigat un Oscar pentru designul costumelor.

Bienala de Arhitectură de la Veneția

Cea de-a 19-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția va avea loc între 10 mai și 23 noiembrie 2025 și va fi curatoriată de Carlo Ratti.

Intitulată „Intelligens. Natural. Artificial. Collective”, bienala va conecta discipline precum arta, ingineria, biologia și știința datelor la designul urban și schimbările climatice. Expoziția „va fi despre mediul construit și despre numeroasele discipline care îl modelează”, după cum a explicat Ratti. „Arhitectura se află în centru, dar nu este singură”.

Concursul în urma căruia este ales proiectul ce reprezintă România va fi finalizat în 14 ianuarie 2025.