Marile case de licitații fac concedieri și anunță scăderi importante de vânzări
Sotheby’s și Christie’s, cele mai importante case de licitații din lume, au făcut reduceri de personal și au anunțat scăderi importante de vânzări, pe fondul unei piețe mai slabe.
Cel puțin 15 angajați, inclusiv specialiști NFT, și-au pierdut locurile de muncă la Sotheby’s în ultimul an. Aceste pierderi au redus drastic forța de muncă a Sotheby’s pentru segmentul NFT, lăsând aparent doar trei membri ai personalului care lucrează la vânzările NFT: Michael Bouhanna, vicepreședinte, specialist în artă contemporană și șef al departamentului de artă digitală și NFT; Davis Brown, coordonator de pre-vânzare; și un alt membru al personalului. O sursă a ARTnews indicat că numai în biroul din Paris au fost concediați până la 10 angajați.
Sotheby’s a refuzat să comenteze cu privire la schimbările de personal, dar un reprezentant a confirmat că au existat plecări legate de gestionarea costurilor și că unele funcții de sprijin dedicate NFT au fost integrate în afacerea mai mare.
Aparenta diminuare a obiectivelor NFT ale Sotheby’s vine într-un moment tulbure. Deși cripto a pierdut aproape două treimi din valoare de la vârful din 2021, casa de licitații a organizat cu succes vânzarea Three Arrows Capital la mijlocul lunii iunie, generând 11 milioane de dolari, mai mult decât dublul estimării inițiale. Între timp, Sotheby’s tocmai a lansat un nou program Gen Art în parteneriat cu Art Blocks, folosind un model de licitație olandez; acesta urmează să înceapă în următoarele săptămâni cu o colecie a pionierului artei computerizate Vera Molnár.
Christie’s, scădere cu 23% a vânzărilor în prima jumătate a anului 2023
Christie’s, cea mai mare casă de licitații din lume, a anunțat pe 12 iunie că a generat vânzări de 3,2 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023. Cifra reprezintă o scădere cu 23% față de rezultatul de 4,1 miliarde de dolari pe care l-a obținut în aceeași perioadă a anului trecut și o scădere de 9% față de rezultatul de 3,5 miliarde de dolari obținut în prima jumătate a anului 2021. Pentru anul 2022, Christie’s a anunțat că a obținut suma de 8,4 miliarde de dolari.
Pentru anul trecut, rivalul Sotheby’s a anunțat vânzări totale în valoare de 8 miliarde de dolari.
Christie’s a raportat că a generat 2,7 miliarde de dolari în perioada ianuarie – iunie prin intermediul licitațiilor online și live, o scădere de 24% față de cele 3,5 miliarde de dolari pe care le-a obținut în prima jumătate a anului 2022. Restul fondurilor au fost generate prin vânzări private, care a adus 484 de milioane de dolari în 2023.
Cifra de 484 de milioane de dolari a vânzărilor private a reprezentat de asemenea o scădere semnificativă față de performanța în primele șase luni din 2022, când a adus 600 de milioane de dolari. În prima jumătate a anului 2021, vânzările private au adus 850 de milioane de dolari. Scăderea actuală urmează mai mulți ani de creștere a canalului de vânzări.
Într-un comunicat, directorul general al Christie’s, Guillaume Cerutti, a atribuit scăderea vânzărilor din licitațiile publice și a vânzărilor private unui „macro-mediu provocator” care afectează acum partea superioară a pieței.
Christie’s a subliniat că se concentrează în continuare pe atragerea colecționarilor tineri, încercând să cultive mai mulți clienți care au potențialul de a deveni colecționari de top. Aproximativ 31% dintre toți cumpărătorii din prima jumătate a anului 2023 au fost noi pentru casa cu vechime de 250 de ani. Dintre acești noi cumpărători, 38% sunt mileniali.