Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Maurizio Cattelan, instalație într-un crematoriu din Milano și un nou autoportret șocant
cattelan, credit zeno zotti, tempio crematorio, cimitero monumentale

Maurizio Cattelan, instalație într-un crematoriu din Milano și un nou autoportret șocant

Nonconformistul artist italian Maurizio Cattelan prezintă la Milano două noi lucrări în spații neobișnuite – un crematoriu și baia unei galerii de artă.

Cattelan încearcă să demonstreze că nu are teamă de moarte. „Aceste două lucrări poate că nu sunt legate explicit cu tragediile pandemiei sau ale războiului, dar cum le putem distrage din timpul în care trăim? Arta nu există fără reacția publicului”, citează Artnet.

Cele două expoziții care prezintă lucrări singulare – „Lullaby” și „YOU” – sunt, potrivit lui, o lupă pentru durerile nostre.

Ambele au fost vernisate în cadrul Milano Art Week, în timpul căreia a revenit și miart.

Instalație din resturile unui atac al Mafiei

„Lullaby” este remontarea unei lucrări omonime pe care artistul a creat-o în 1994 și a donat-o orașului Milano, unde trăiește acum. Instalația e formată din două grămezi de saci cu resturi pe care artistul le-a prelevat în urma unei explozii din 1993 într-un atac al mafiei la Padiglione d’Arte Contemporanea (PAC), când au murit cinci oameni.

El a ales ca loc de prezentare crematoriul din Cimitirul Monumental, iar instalația va rămâne aici până pe 6 noiembrie, după care va intra în colecția Museo del Novecento.

„«Lullaby» este un simbol al traumei colective: bombele care au zguduit Italia și mai departe vizau locuri cultural, muzee și instituții și, simbolic, au reprezentat un atac chiar asupra ideii de viitor”, a spus Cattelan.

Autoportret spânzurat

„YOU” este o lucrare nouă, prezentată la MASSIMODECARLO, și cuprinde o statuie care îl reprezintă pe artist, spânzurată în baia cu marmură verde concepută de Pietro Portaluppi.

Figura îmbrăcată cu un costum albastru, desculță, ține un buchet de flori în mâna dreaptă.

maurizio cattelan, you

Credit: Roberto Marossi, prin amabilitatea artistului și MASSIMODECARLO

Cattelan susține că această reprezentare spune mai multe decât se observă inițial. „Mari schimbări, revoluții, traume, toate aduc cu ele incertitudine. De fapt, tot timpul este nesigur. «Lullaby» și «YOU» se află într-o companie bună. Privind retrospectiv la munca mea, există clar un sentiment al pierderii care le conectează pe toate”, a explicat artistul.

Fotografie principală: Lullaby (1994) de Maurizio Cattelan, reinstalată în Monumental Cemetery. Credit: Zeno Zotti, Tempio Crematorio, Cimitero Monumentale