Menajeria lui Banksy – Șapte murale pentru bucuria oamenilor, în șapte zile
Șapte murale au fost confirmate în decurs de șapte zile de artistul stradal Banksy, a cărui identitate rămâne necunoscută, un fapt necesar sunt de părere unii galeriști și istorici de artă, care cred însă că și altfel marca lui ar supraviețui.
Devenit „instituție”, după cum spun unii critici de artă, Banksy este comoară națională, o imagine nu tocmai bună pentru un artist stradal.
În fiecare zi a acestei săptămâni el a dezvăluit în diverse părți din Londra câte un desen mural – o capră, două capete de elefanți, trei maimuțe, un lup, doi pelicani, o pisică și mai mulți piranha.
Dacă lupul a fost furat la câteva ore după ce apăruse, pisica a fost demontată de niște constructori de pe panoul pe care se afla de teama că va avea aceeași soartă (proprietarul panoului a declarat poliției că îl va dona unei galerii de artă).
Asta subliniază încă o dată că Banksy a depășit de mult simplul statut de artist stradal, având în vedere că, în licitații, lucrările lui sunt vândute pentru milioane de lire sterline. În 2021, „Love is in the Bin” a fost adjudecată la Sotheby’s contra sumei de 18,6 milioane de lire sterline.
Între mesaj puternic și imagine insipidă
Banksy a folosit adesea animalele pentru a transmite mesaje despre problemele de mediu, amenințările la adresa habitatului și impactul schimbărilor climatice. Dar ele pot fi și „metafore puternice pentru starea politicii globale și pentru lumea tulbure pe care am creat-o”, este de părere Paul Gough, prorector al Universității de Arte Bournemouth și autor al cărții „Banksy: The Bristol Legacy”.
Cele mai recente lucrări au fost concepute pentru a înveseli publicul într-o perioadă în care titlurile știrilor au fost sumbre. Speranța lui Banksy, se înțelege, este ca desenele să bucure oamenii, precum și să sublinieze cu blândețe capacitatea umană de joc creativ, mai degrabă decât de distrugere și negativism, potrivit Pest Control Office, care îl sprijină pe Banksy.
Unii specialiști, precum criticul de artă Jonathan Jones, consideră că noile lucrări sunt insipide, iar Banksy – momentan – „nu are ce să ne transmită”.
Banksy este faimos pentru desenele sale murale cu teme socio-politice care apar adesea în locuri neașteptate. Lucrările lui, care au fost găsite în locuri din Londra, New York, dar și în Cisiordania și Gaza, sunt foarte căutate în lumea artei pe care o satirizează. La finalul anului trecut, BBC a dezvăluit un vechi interviu cu artistul englez. Banksy și-a confirmat prenumele real – Robert / Robbie – în urmă cu două decenii, în timp ce vorbea despre faptul că oamenii au dreptul să iasă și să-și picteze orașele.