Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Met va deveni muzeul cu cea mai mare colecție Philip Guston din lume
guston, frank k. lloyd, the guston foundation, via museum of fine arts, boston

Met va deveni muzeul cu cea mai mare colecție Philip Guston din lume

Musa Mayer, fiica lui Philip Guston, a anunțat că va dona Muzeului Metropolitan din New York 220 de lucrări ale tatălui ei, o donație care va face ca această instituție să dețină cea mai mare colecție Guston din lume.

Guston, care face în prezent obiectul unei retrospective itinerante, este considerat unul dintre cei mai importanți artiști americani ai secolului trecut. A lucrat în mai multe moduri, pictând figurații ascuțite și inclasificabile în prima parte a carierei sale, apoi a trecut la un tip de abstractizare modestă în anii postbelici. A șocat criticii, în anii ’60, prin revenirea la figurație.

Picturile pe care le-a realizat în acea perioadă, o serie de imagini care prezintă membri ai Ku Klux Klan în situații absurde, au fost subiectul unei dezbateri în 2020, când National Gallery of Art din Washington D.C. se pregătea să deschidă actuala retrospectivă. Temându-se că unii spectatori nu vor înțelege mesajele lui Guston, muzeul și celelalte trei instituții co-organizatoare au amânat expoziția și au promis că o vor revizui, o mișcare care a provocat o controversă acerbă în lumea artei și dincolo de ea.

O versiune editată a expoziției, cu avertismente, a sfârșit prin a fi deschisă în 2022 la Museum of Fine Arts Boston. Acum, ea se află la Museum of Fine Arts Houston.

Met, care a găzduit o altă retrospectivă Guston în 2003, are deja câteva lucrări Guston în colecțiile sale, dintre care puține sunt majore. Cadoul promis de Mayer, care include o serie de opere prezentate în actuala retrospectivă, va crea o imagine mai cuprinzătoare a producției lui Guston, o imagine care va fi practic neegalată de o altă instituție.

O prezentare specială a lucrărilor din donația promisă de Mayer va fi expusă la muzeu în luna mai. De asemenea, Mayer a declarat că va dona Met 10 milioane de dolari pentru un fond care să faciliteze studiile asupra operei tatălui său.

Philip Guston (1913, Montreal – 1980, Woodstock, New York), cunoscut pentru lucrările sale controversate, și-a început cariera în anii 1930 ca muralist inspirat de realismul socialist al lui Diego Rivera. În anii 1950, a devenit emblematic pentru expresionismul abstract înainte de a trece la arta figurativă pentru care este recunoscut la nivel mondial.

Credit foto: Frank K. Lloyd / The Guston Foundation via Museum of Fine Arts, Boston