Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Artista Simona Runcan, prezentată la Independent Art Fair New York
simona runcan, icon and flowered rug

Artista Simona Runcan, prezentată la Independent Art Fair New York

Opera artistei Simona Runcan va fi prezentată de Galeria Ivan la târgul de artă contemporană Independent Art Fair New York, ce va avea loc în perioada 9 – 12 mai 2024.

Galeria Ivan participă acum pentru a patra oară la acest târg experimental de artă contemporană din metropola americană, după ce s-a remarcat prin prezența sa constantă la Frieze New York și, mai apoi, la Armory Show New York.

Pentru ediția de anul acesta a Independent New York, galeria bucureșteană și galeria ucraineană Voloshyn vor prezenta în colaborare două pictorițe contemporane din generații diferite: tânăra artistă ucraineană Sana Shahmuradova-Tanska și regretata artistă vizuală română Simona Runcan (1942 – 2007).

Ediția din 2024 a târgului Independent este a 15-a și va prezenta 77 de galerii internaționale, Galeria Ivan fiind singura galerie de artă contemporană românească care participă.

Despre Simona Runcan

Simona Runcan este cunoscută pentru arta sa neo-avangardistă, marginalizată sub comunism, redescoperită postum abia începând cu anul 2016. A absolvit secția de Arte Grafice a Institutului de Arte Plastice din București în 1966. Deși a expus în expoziții personale și de grup naționale și internaționale, practica ei a rămas în general puțin cunoscută sau recunoscută, mai ales în străinătate. După 2007, lucrările ei nu au mai fost expuse până în 2016, când familia sa împreună cu un grup de tineri istorici de artă au organizat o amplă retrospectivă la Centrul Cultural Mogoșoaia, urmată de o primă expoziție personală la Galeria Ivan în același an, cu seria de lucrări de debut „The Presence of Objects”, desene și gravuri pe hârtie din perioada 1969-1972.

A urmat o expoziție personală la Galeria Ivan în 2018, în care au fost prezentate picturi din ultima parte a carierei sale – „Silent Cohabitations”. În perioada 2019-2020, lucrările sale au fost incluse în expoziții curatoriate de Salonul de proiecte din București, Spike Berlin și Cultuurcentrum Strombeek, Belgia (parte a Festivalului Europalia Arts România). Din 2021, Simona Runcan se află în programul galeriei Standard din Oslo, unde până acum lucrările ei au fost prezentate în expoziția personală „Silent Cohabitations” (2021) și în expozițiile de grup „Therein / Thereof / Thereto” (2021) și„Ir, Ir, Ir” (2023).

Foto: „Icon and Flowered Rug” (1998); credit: The Estate of Simona Runcan / Ivan Gallery