Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Ministerul irlandez al Justiţiei previne operatorii de pe piaţa de artă referitor la infracţiunea spălării de bani
Art Theft

Ministerul irlandez al Justiţiei previne operatorii de pe piaţa de artă referitor la infracţiunea spălării de bani

Ministerul transmite că va intensifica inspecţiile în domeniul tranzacţiilor de artă, potrivit noii legislaţii.

Vizaţi sunt cei care vând asemenea lucrări şi intermediarii, arată irishtimes.com.

Noile măsuri sunt luate pentru a descuraja reţelele de crimă organizată şi cartelurile de droguri, care folosesc achiziţionarea de opere de artă la preţuri mari, pentru a spăla bani. De asemenea, este vizată şi eventuala finanţare de acţiuni teroriste prin intermediul acestor tranzacţii.

Astfel, în total 234 de birouri care se ocupă cu vânzarea de opere de artă sunt incluse în baza de date a ministerului. Dintre acestea, 10 au fost verificate la finalul anului trecut iar 20 urmează să fie inspectate.

“Sunt sigură că afacerile care sunt supuse acestui nou sistem de verificare sunt în regulă, în raport cu noile reguli, dar trebuie să fim atenţi la eventuale ameninţări şi la metode care ar putea fi folosite în spălarea banilor şi în finanţarea terorismului”, a spus ministrul Justiţiei, Helen McEntee.

De altfel, domeniul tranzacţiilor de artă a fost în atenţia forţelor de ordine din lumea întreagă, deoarece acesta este slab reglementat. Mai mult, arată publicaţia irlandeză, politica tradiţională de a păstra secrete numele celor implicaţi în tranzacţii ar putea prezenta o “oportunitate pentru spălarea de bani”.

Noile reguli din sistemul irlandez se aplică intermediarilor, caselor de licitaţii şi galeriilor care vând obiecte în valoare de peste 10.000 de euro (inclusiv serii de tranzacţii de peste 10.000 de euro care au legătură între ele). Astfel, operatorii din domeniu sunt obligaţi să ţină o contabilitate a tranzacţiilor şi să raporteze operaţiunile  ce par suspecte.