Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Scădere cu 40% a vânzărilor casei Phillips în prima jumătate a anului, un nou semn al încetinirii pieței
phillips london

Scădere cu 40% a vânzărilor casei Phillips în prima jumătate a anului, un nou semn al încetinirii pieței

Casa de licitații Phillips a înregistrat o scădere cu 40% a vânzărilor în prima jumătate a anului 2023, acesta fiind un nou semn al încetinirii pieței de artă.

Phillips a anunțat că vânzările sale globale pentru prima jumătate a anului 2023 au fost de 453 milioane de dolari, o scădere substanțială de 39% față de 746 milioane de dolari pe care le-a raportat pentru prima jumătate a anului 2022. Acel an a reprezentat o creștere de 37% comparativ cu vânzările totale de 542,7 milioane de dolari raportate pentru prima jumătate a anului 2021.

Vânzările la licitație au reprezentat 409 milioane de dolari din suma totală pentru prima jumătate a lui 2023, care include și vânzările private. Aceasta reprezintă o scădere de 31% față de cele 590 de milioane de dolari raportate pentru aceeași perioadă a anului trecut. Cifra din acest an a fost de asemenea mai mică decât cea raportată pentru prima jumătate a anului 2021, de 452 de milioane de dolari.

Vânzările private au scăzut și ele semnificativ, la 44 de milioane de dolari, cu 72% față de rezultatul de 156 de milioane de dolari de anul trecut.

Scăderea vânzărilor private pare și mai abruptă având în vedere că rezultatul de anul trecut a fost unul record, chiar și în condițiile în care Sotheby’s, Christie’s și Phillips au revenit la calendarul tradițional de licitații. Cifra vânzărilor private din 2022 a semnalat o redresare puternică a casei după lunile de pandemie, după o schimbare la nivelul întregii industrii care a mutat vânzările în formate hibrid și online.

Noi artiști și ofertanți

Phillips a indicat un val de noi participanți la vânzări, atât artiști, cât și clienți, ca indicator al succesului. Între ianuarie și iunie, 50 de artiști au fost introduși pe scena licitațiilor prin intermediul Phillips, printre care Sarah Cunningham, Yuan Fang, Henni Alftan, Jess Valice și Emma Cousin.

Colecționarii noi și mai tineri, a transmis Phillips, au fost de asemenea un reper în primăvară. Mai mult de 40% dintre cumpărători au participat la licitații Phillips pentru prima dată. Colecționarii din generațiile Millennial și Z au reprezentat 30% dintre ofertanți și cumpărători.

În 2022, Phillips a realizat vânzări de 1,3 miliarde de dolari, un record pentru casă, o creștere de 8% față de rezultatul anului precedent (1,2 miliarde de dolari), ceea ce a reprezentat o creștere cu 32% față de nivelul său pre-pandemie.

Anul acesta, manageri care coordonează companii aflate în vârful pieței au avertizat public cu privire la o scădere a pieței. În luna iulie, Christie’s a dezvăluit că a generat vânzări de 3,2 miliarde de dolari în prima jumătate a anului 2023, o scădere de 23% față de rezultatele din 2022 pentru aceeași perioadă. Directorul general al Christie’s, Guillaume Cerutti, a atribuit rezultatele unui „macro-mediu provoocator”.