Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Mircea Modreanu expune la MNȚRplusC
modreanu, mntrplusc

Mircea Modreanu expune la MNȚRplusC

Mircea Modreanu, artist vizual cu preocupări în spațiul volumetriei topografice și antropomorfe, expune la MNȚRplusC, spațiu al Muzeului Național al Țăranului Român, în perioada 20 iunie – 19 septembrie.

Expoziția „Despre sine, cruci și altele” este prima din seria „micro-istorii, micro-memorii” la MNȚRplusC. Modreanu propune obiecte sculpturale în instalație, reproducerea la scară 1:1 a crucilor examinate de artist de-a lungul unei perioade de cercetare a câțiva ani, desfășurată inclusiv în inima comunității momârlanilor din Petroșani, prin tehnica frotajului pe hârtie, inserate în cadre din plexiglass.

Printr-un demers concentrat pe o comunitate foarte veche, din punct de vedere cultural și etnic (momârlanii se consideră moștenitorii dacilor), artistul pune în discuție și reabilitarea semantică a termenului de momârlan, prin interpretarea simbolisticii funerare (crucea) a comunităților din Valea Jiului.

În afara mediului cercetării, nu se cunosc multe lucruri despre această comunitate, fiind foarte puțin reprezentată în proiecte de regenerare culturală. În dicționare, termenul momârlan are și conotații negative, o eroare de definire identificată de etnologul Dumitru Gălățan Jieț, care a propus Academiei Române o definiție apropiată adevărului, pentru comunitatea în mijlocul căreia trăieşte. În 2016, reprezentanții Institutului de Lingvistică „Iorgu Iordan-Alexandru Rosetti” au răspuns acestuia că vor rectifica eroarea de atribuire a unei conotații negative celei mai vechi comunități recunoscute în Valea Jiului. Expoziția este și o acțiune de reabilitare culturală a identității locale a unei comunități pe cale de dispariție, venită chiar din interiorul ei, prin artistul Modreanu care a crescut în Petroșani.

Curator este Călina Coman, critic de artă și membră a colectivului ETAJ.

Despre Mircea Modreanu

Mircea Modreanu este artist vizual, manager de proiecte culturale și galerist. A urmat cursurile Facultății de Arte Plastice din cadrul UAD Cluj-Napoca și, imediat după finalizarea licenței, s-a mutat în București. În 2014, a terminat masterul la departamentul de grafică al UNArte și, un an mai târziu, a înființat un ONG, reprezentând debutul său ca organziator de proiecte culturale.

Din 2018, de când a luat naștere proiectul ETAJ artist-run space, a organizat expoziții în spațiul din București, unde a invitat până în prezent mai mult de 200 de artiști.

Din 2021, prezintă scena artist-run din România în context internațional, participând la târguri de artă pentru inițiative independente în Aarhus, Stockholm, Budapesta, Madrid, Milano, Los Angeles și Ciudad de Mexico.

Expoziția „Despre sine, cruci și altele” este vernisată în 20 iunie, la ora 18:00, și poate fi vizitată până în 19 septembrie. Ea face parte din proiectul extins proiectul „micro-istorii, micro-memorii”, co-finanțat de AFCN, care se adresează nevoilor de cercetare asupra „spațiilor uitate de lume”.