Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MNAC cumpără lucrări produse în România în perioada 1900 – 1990
puls 21. achizițiile mnac 2020x2022 (mnac, 02.11.2023 – 01.09.2024) foto © serioja bocsok mnac

MNAC cumpără lucrări produse în România în perioada 1900 – 1990

Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC) anunță lansarea unei a doua proceduri de achiziții de opere de artă pe 2024. De data aceasta este vorba despre lucrări de artă modernă și contemporană produse în România în intervalul 1900 – 1990.

Sunt de interes lucrări semnificative din creația artiștilor George Apostu, Lucia Dem. Bălăcescu, Horia Bernea, Massimo Campigli, Victor Ciato, Horia Damian, Sandu Darie, Aniela Firon, Ion Gânju, Val Gheorghiu, Paul Gherasim, Marcel Iancu, Gherasim Luca, Tasso Marchini, M. H. Maxy, Paul Neagu, Mihai Olos, Paul Păun, Jules Perahim, Gabriel Popa, Victor Ion Popa, Aurel Popp, Magdalena Rădulescu, Liviu Suhar, Virgil Teodorescu, Hans Mattis-Teutsch, Dolfi Trost și Lascăr Vorel.
Totuși, muzeul e interesat și de „creația oricăror alți autori care nu sunt incluși în această listă dar întrunesc criteriile cronologice și de valoare”, după cum a fost transmis într-un comunicat.

MNAC acceptă oferte de la proprietari, persoane fizice sau juridice – colecționari, moștenitori și/ sau deținători cu drepturi deplin demonstrabile juridic. Nu sunt acceptate oferte de la instituții comerciale private (galerii, case de licitații, consignații, orice entitate care percepe comisioane de vânzare).

Dosarul de participare poate fi transmis în format digital, direct sau prin wetransfer.com, la adresa de e-mail achizitii.opere.2024@mnac.ro. până la 15 septembrie 2024. Moștenitorii unor artiști decedați sunt încurajați să depună toate diligențele pentru întocmirea actelor de succesiune, înainte de depunerea dosarului de participare.

Depunerea ofertelor se va face prin completarea unui formular de înscriere ce va conține: datele lucrării(lor): autor, titlu, tehnică, dimensiuni, an de realizare, stare de conservare; alături de fotografii documentare clare; documente care atestă proveniența; documente care demonstrează dreptul de înstrăinare; după caz, documente care atestă dreptul de suită, drepturile conexe etc.

Buget de jumătate de milion de lei

Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal și Complexul Muzeal Național Moldova (Palatul Culturii) primesc anul acesta câte 500.000 de lei pentru a achiziționa opere de artă contemporană. Inițiativa se înscrie în programul de achiziție de artă contemporană demarat de Ministerului Culturii în 2020 și a fost anunțată la începutul lunii aprilie.

MNAC a avut recent două sesiuni de achiziții, în 2020 (când au fost adăugate colecției muzeului 180 de lucrări), și în 2022 (când au fost achiziționate 192 de lucrări). Pentru fiecare au fost alocați 2 milioane lei, iar la fiecare sesiune au fost ofertate în jur de două mii de lucrări. Depunerea dosarelor pentru prima sesiune din 2024 a fost posiblă până la jumătatea lunii iunie, iar rezultatele vor fi cunoscute în 21 octombrie.

Ambele sesiuni beneficiază integral de suma alocată de Ministerul Culturii, respectiv 500.000 de lei, care va fi distribuită în funcție de ordinea în care vor fi jurizate lucrările. Jurizarea va fi comună, în perioada 15 septembrie – 4 octombrie. Numărul și autorii lucrărilor achiziționate vor fi comunicați în 21 octombrie 2024.

Prima sesiune de achiziții din 2024, care a debutat în 22 aprilie, a fost dedicată atât artiștilor originari din România, în viață, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România care au activat în țară ori în străinătate.

Foto: „PULS 21. Achizițiile MNAC 2020×2022” (MNAC, 02.11.2023 – 01.09.2024) © Serioja Bocsok / MNAC