Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  MNAC, Brukenthal și Palatul Culturii, câte 500.000 lei pentru achiziții de artă contemporană 
puls expo mnac

MNAC, Brukenthal și Palatul Culturii, câte 500.000 lei pentru achiziții de artă contemporană 

Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal și Complexul Muzeal Național Moldova (Palatul Culturii) primesc câte 500.000 de lei anul acesta pentru a achiziționa opere de artă contemporană.

Inițiativa se înscrie în programul de achiziție de artă contemporană demarat de Ministerului Culturii în 2020 și a fost anunțată la începutul lunii.

MNAC, care nu își mai îmbogățise colecția de 12 ani, a avut recent două sesiuni de achiziții, în 2020 (când au fost adăugate colecției muzeului 180 de lucrări), și în 2022 (când au fost achiziționate 192 de lucrări). Pentru fiecare au fost alocați 2 milioane lei, iar la fiecare sesiune au fost ofertate în jur de două mii de lucrări.

De cealaltă parte, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu și Palatul Culturii din Iași nu au mai primit fonduri de achiziție de decenii.

Potrivit MNAC, Guvernul României, prin Ministerul Culturii, acordă 500.000 lei pentru patrimoniul cultural al fiecărei instituții implicate.

Sistem de participare

Sistemul de participare și selecție este același ca în sesiunile precedente de la muzeul bucureștean. Procedura se va derula în două faze distincte: „selecția competitivă, urmată de negocierea fără publicarea prealabilă a unui anunț de participare (procedură distinctă de atribuire) cu fiecare dintre câștigătorii selecționați de juriu”.

Sesiunea de achiziții din 2024, care debutează în 22 aprilie, este dedicată atât artiștilor originari din România, în viață, activi în țară sau în diaspora, cât și moștenitorilor de drept ai unor artiști contemporani originari din România care au activat în țară ori în străinătate.

Dosarul de participare – bilingv – trebuie trimis în format digital, direct sau prin wetransfer.com, la adresa de e-mail achizitii.opere.2024@mnac.ro până la 15 iunie 2024, ora ora României 17:00. Detalii pot fi consultate pe mnac.ro.
În 21 octombrie vor fi publicate lista finală a lucrărilor achiziționate de MNAC și componența juriului.

Toate detaliile privind sesiunea 2024 sunt comunicate pe paginile de social media și pe site-urile oficiale ale muzeelor.

Foto: vedere din expoziția „Puls 22”, noi lucrări în colecția MNAC (c) curatorial.ro