MNAR, clarificări privind sesizările de hărțuire înaintate Ministerului Culturii
Muzeul Național de Artă al României a transmis în 2 august precizări cu privire la sesizările de hărțuire înaintate Ministerului Culturii de mai mulți angajați în urmă cu câteva luni.
În primăvara acestui an, după scandalul care a avut în centru „falsurile Brauner”, MNAR a fost din nou în centrul unei controverse.
În social media au apărut imagini ale unor memorii depuse la Ministerul Culturii în care erau denunțate de câțiva angajați nereguli la locul de muncă.
Ministerul a revenit abia în prima zi a acestei luni cu precizări, în comunicate trimise „la cerere”, în care anunța că va face o anchetă la MNAR.
Dacă MC a spus că „au fost depuse 7 memorii (toate odată) în data de 19 aprilie 2024 care invocă disfuncţionalităţi în activitatea instituţiei, discriminare, presiune şi unul care se referă la acțiuni ce pot fi interpretate drept hărţuire cu tentă sexuală (memoriul 2313/19.04.2024), plus o sesizare a directorului economic (în data de 23.07.2024)”, MNAR transmite acum că la 1 august 2024 în spațiul public au apărut „informații denaturate legate de o situație înregistrată în cursul lunii aprilie 2024”.
Este specificat: „În luna aprilie 2024, un angajat și patru angajate au depus la consilierul de etică al MNAR sesizări de hărțuire morală la locul de muncă. Aceleași sesizări, la care s-au adăugat sesizările a doi angajați, au fost depuse la Ministerul Culturii. Acesta a solicitat directorului general un punct de vedere care a fost transmis. Pentru sesizările depuse la consilierul de etică al MNAR, au avut loc în cursul lunii mai 2024 ședințe de conciliere la care a participat și reprezentantul confederației sindicale la care sindicatul din care fac parte persoanele respective este afiliat, unde s-au stabilit o serie de măsuri”.
MNAR blamează un post de televiziune ce a relatat „despre șapte angajate ale MNAR care au depus plângeri cu caracter de hărțuire sexuală, ceea ce este o denaturare gravă a adevărului conducând la prejudicii de imagine pentru directorul general al MNAR (Călin Stegerean, n.r.) și pentru instituție”.
Din acest motiv, MNAR spune că va sesiza Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) și alte instituții abilitate în soluționarea acestor situații.
Denigrare voită a conducerii instituției
Muzeul susține că „readucerea în discuție în spațiul public a sesizărilor soluționate deja în luna mai 2024 se înscrie în situația prezentată în ședința Consiliului de Administrație al MNAR din data de 30 iulie 2024 de către directorul general despre demersurile unor angajați MNAR de mutare a problemelor interne în spațiul public, cu interes în denigrarea conducerii muzeului”.
„Aceste demersuri se fac cu încălcarea contractului colectiv de muncă la nivel de instituție care prevede obligația ca părțile să se consulte și să se informeze reciproc în toate situațiile referitoare la relațiile de muncă. În luna iunie 2024 Inspectoratul Teritorial de Muncă București a realizat un control la MNAR în cadrul căruia nu au fost semnalate aspecte legate de încălcarea legislației muncii”, mai transmite instituția.