Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Moştenitorii lui Piet Mondrian au dat în judecată Philadelphia Museum of Art pentru o lucrare a artistului furată de nazişti
Composition with Blue

Moştenitorii lui Piet Mondrian au dat în judecată Philadelphia Museum of Art pentru o lucrare a artistului furată de nazişti

Respectiva pictură a fost vândută unui colecţionar din New York, prieten cu Piet Mondrian şi apoi a fost donată muzeului de artă din Philadelphia, scrie Hyperallergic.com.

Pe 10 decembrie, Jason, Jackie şi Madalena McManus Holtzman au chemat în justiţie muzeul, pe motiv că acesta ar avea în “posesie ilicită” pictura “Compoziţie cu albastru” (“Composition with Blue”)  din 1926, lucrare despre care ei spun că este evaluată la 100 de milioane de dolari.

Reclamanţii sunt copiii artistului Harry Holtzman, care a fost desemnat moştenitor de către Mondrian. Cu câţiva ani în urmă, cei trei au apelat la experţi pentru a cerceta provenienţa mai multor lucrări ale artistului olandez. În 2020 au dat în judecată Kunstmuseen Krefeld din Germania, pentru patru picturi evaluate la 200 de milioane de dolari. Procesul este încă pe rol.

În ambele speţe, este vorba de lucrări care au fost furate de nazişti în anii ‘30

În acea perioadă, regimul lupta împotriva “artei degenerate”, care a inclus şi opere ale unor artişti precum Pablo Picasso, Edvard Munch şi Paul Klee. Atunci, peste 20.000 de lucrări au fost confiscate din muzee germane şi multe au fost vândute de către intermediari ai naziştilor către colecţionari din lumea întreagă.

“Compoziţie cu albastru” a fost realizată de Mondrian în 1926, când acesta locuia la Paris. El i-a dat lucrarea în consignaţie Sophiei Küppers, colecţionar şi dealer de artă. Aceasta i-a împrumutat apoi tabloul directorului a ceea ce este azi Muzeul din Hanovra, pentru a-l depozita în siguranţă.

După ce a stat acolo aproape un deceniu, “Compoziţie cu albastru” s-a regăsit pe lista “artei degenerate”, considerată “o insultă la adresa sentimentului german” şi a fost confiscată de regim în august 1937.

Dealerul Karl Buchholz, desemnat de nazişti să facă tranzacţia, i-a vândut pictura lui Albert E. Gallatin, artist şi colecţionar . Director al Museum of Living Art, el a expus opera acolo, după ce a anunţat în presă că a cumpărat-o. În decembrie 1939, Mondrian i-a scris şi i-a mărturisit că e fericit că pictura “şi-a găsit un loc bun”. Mai mult, Mondrian a contribuit şi la restaurarea operei, pentru Gallatin, care i-a fost prieten. Totuşi, moştenitorii susţin că artistul nu era conştient de drepturile sale asupra picturii.

În 1952, Gallantin a donat “Compoziţie cu albastru” către Philadelphia Museum of Art.

În prezent, referitor la procesul intentat, reprezentanţii muzeului subliniază că au returnat în diverse rânduri opere furate de regimul nazist, dar în acest caz nu au motive “să pună sub semnul întrebării deciziile lui Mondrian sau ale bunului prieten şi moştenitorului său, Harry Holtzman”.

Credit foto: Philadelphia Museum of Art via Hyperallergic.com