Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Două licitații de artă modernă ale Sotheby’s, peste 391 milioane de dolari. Nou record pentru Mondrian
mondrian, composition no ii,Piet Mondrian, curatorial.ro

Două licitații de artă modernă ale Sotheby’s, peste 391 milioane de dolari. Nou record pentru Mondrian

Două licitații de artă modernă care au fost organizate pe 14 noiembrie de Sotheby’s New York au înregistrat un total de vânzare de 391,2 milioane de dolari.

Estimarea inițială a casei de licitații pentru cele două vânzări a fost de 318 milioane de dolari.

Cel mai valoros lot a fost un tablou de Piet Mondrian, „Composition No. II”, creat în 1930. El a fost vândut pentru 51 de milioane de dolari, cu taxe, stabilind nou record pentru o lucrare a artistului olandez. Lucrarea a avut o estimare minimă de 50 de milioane de dolari și recordul anterior pentru o creație Mondrian fusese stabilit, în urmă cu șapte ani, la 50,6 milioane de dolari, de „Composition No. III” (1929).

În prima licitație au fost vândute picturi și sculpturi din colecția avocatului David Solinger, fost președinte al Whitney Museum care a murit în 1996. Totalul acesteia a fost de 137,9 milioane de dolari.

De Kooning și Giacometti, principalele loturi din colecția Paley

Cea de-a doua vânzare a cuprins lucrări din colecția mogulului media William Paley, fondator al rețelei CBS care a murit în 1990. Au fost vândute lucrări ce au fost împrumutate mult timp Museum of Modern Art din New York (MoMA), iar fondurile obținute vor fi donate aceleiași instituții pentru care el a fost administrator. Toate cele 23 de loturi și-au găsit cumpărători.

Cinci lucrări care au fost la MoMA au fost vândute pentru 47 de milioane de dolari. Dintre ele s-a remarcat „Guitare sur une table” (1919), de Pablo Picasso, care a fost adjudecată contra sumei de 37 de milioane de dolari, cu taxe.

„Collage” (1950), de Willem de Kooning, a fost cel mai valoros lot din întreaga licitație. El a fost adjudecat contra sumei de 33,6 milioane de dolari.

Al doilea cel mai scump a fost o sculptură pictată de mână de Giacometti din 1948. Ultima ofertă pentru „Trois hommes qui marchent (grand plateau)” a fost de 25 de milioane de dolari, după ce a fost estimată la 15 milioane de dolari. Cu tot cu taxe, prețul a ajuns la 30,2 milioane de dolari.