Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Munca patriotică în România, prin gravuri create de artiști activi în anii 1940-1960 din colecția Brukenthal
afis munca patriotica, brukenthal

Munca patriotică în România, prin gravuri create de artiști activi în anii 1940-1960 din colecția Brukenthal

O incursiune în istoria României văzută prin prisma unei selecții de lucrări de gravură semnate de artiști români activi în anii 1940 – 1960 o reprezintă expoziția „Munca Patriotică. Scene timpurii ale regimului comunist, din colecția Muzeului Național Brukenthal”, curatoriată de Nicoleta Niță.

Expoziția va fi deschisă în Cabinetul de Stampe de la Palatul Brukenthal, în 28 februarie, la ora 15:00, și va putea fi vizitată până în 7 aprilie.

Aceasta oferă un tablou amplu și detaliat asupra modului în care arta a servit drept reflecție a devotamentului față de țară și a cerințelor ideologiei comuniste.

Realism și expresivitate estetică

Artiștii au surprins aspecte esențiale ale vieții cotidiene, evidențiind sacrificiile și angajamentul profund „în slujba patriei”. În mod ingenios, ei au conturat un peisaj vizual care aduce în lumină nuanțele și subtextele mesajelor propagandiste, combinând realismul cu expresivitatea estetică. Fiecare operă expusă conduce pe un fir narativ istoric complex, oferind privitorului o incursiune în diversitatea și complexitatea experiențelor umane din acea perioadă tumultuoasă.

Expoziția facilitează explorarea reinterpretărilor și reacțiilor artiștilor la ideologiile și directivele impuse de regimul comunist, oferind astfel o platformă propice pentru înțelegerea mai nuanțată a contextului istoric și cultural al acelor vremuri.

În centrul atenției se află lucrări semnate de figuri eminente din peisajul artistic românesc, precum Geta Brătescu, Eva (Siegler) Cerbu, Vasile Celmare, Gheorghe Ivancenko, Simion A. Iuca și Mariana Petrașcu-Riegler.