Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee în dezacord privind autenticitatea picturii „Girl With a Flute”, inclusă în cea mai mare expoziție Vermeer
girl with a flute

Muzee în dezacord privind autenticitatea picturii „Girl With a Flute”, inclusă în cea mai mare expoziție Vermeer

Rijksmuseum din Amsterdam a decis să prezinte „Girl With a Flute” în ampla retrospectivă Johannes Vermeer pe care o va vernisa anul viitor, deși specialiștii de la National Gallery of Art din Washington DC au anunțat recent că, în urma unor analize, lucrarea atribuită maestrului olandez este doar o copie a stilului lui.

Ei au spus că nu a fost realizată de pictor, ci de cineva „cu o profundă înțelegere a tehnicilor lui Vermeer”. Artistul, care a murit la vârsta de 43 de ani, nu a lăsat niciun jurnal și foarte puține lucruri sunt cunoscute despre subiectele lui. Chiar și așa, National Gallery din Washington DC a anunțat în octombrie că nu plănuia să înlăture lucrarea din expoziția sa.

Pictura din 1665 – 1670 face parte dintre lucrările ce vor fi expuse în cea mai mare retrospectivă Vermeer organizată vreodată, deschisă pe 10 februarie 2023 la Rijksmuseum.

Girl With a Flute” este una dintre cele patru pânze împrumutate de National Gallery of Art pentru această expoziție.

Viziune incluzivă asupra lui Vermeer

Directorul Rijksmuseum, Taco Dibbits, a declarat pentru The Guardian: „Au făcut o cercetare bună la National Gallery, Washington, pe cele patru Vermeer ale lor, și noi am făcut, în timpul pandemiei și înainte de expoziție, pe zece Vermeer. Am discutat rezultatele tehnice cu cei de la Washington, iar viziunea noastră asupra lui Vermeer pe baza acestor descoperiri tehnice este mult mai incluzivă decât cea a Washingtonului”.

Dibbits a mai spus că descoperirile cercetătorilor de la Washington vor fi incluse în catalogul expoziției.

„Atribuirea nu este o știință grea, dar considerăm că Vermeer este un artist atât de inovator care a apucat multe direcții în arta sa încât, pentru noi, deocamdată, pictura este de Vermeer. O păstrăm în cadrul operei. Avem păreri diferite. Este ceva ce am discutat mult. Suntem toți fericiți cu asta”, a completat el.

La Amsterdam vor fi expuse 28 de lucrări create de Vermeer și considerate a fi create de el dintre cele 35 cunoscute ale artistului.

Pentru ampla retrospectivă au fost împrumutate lucrări de la galerii europene, dar și din SUA și Japonia.

Frick Collection din New York a anunțat că va oferi trei capodopere: „Girl Interrupted at Her Music”, „Officer and Laughing Girl” și „Mistress and Maid”. Va fi prima dată, la Amsterdam, când toate cele trei tablouri vor fi expuse împreună în afara New York, de când au fost achiziționate în urmă cu mai mult de un deceniu.