Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  O pictură de la National Gallery of Art din Washington DC considerat că a fost creată de Vermeer este văzută acum ca falsă
girl with a flute

O pictură de la National Gallery of Art din Washington DC considerat că a fost creată de Vermeer este văzută acum ca falsă

„Girl With a Flute”, pictură de la National Gallery of Art din Washington DC considerat inițial că a fost creată de Johannes Vermeer, este văzută acum ca fiind falsă.

Noile analize arată că pânza, donată muzeului în 1942 ca fiind Vermeer, nu a fost pictată de maestrul olandez.

Cercetătorii muzeului au anunțat, potrivit The New York Times, că există suficiente dovezi pentru a justifica schimbarea atribuirii unuia dintre cele patru tablouri Vermeer care există în colecția sa.

În ultimele trei decenii, istoricii de artă au pus sub semnul întrebării autenticitatea a două tablouri Vermeer din patrimoniul National Gallery of Art din Washington DC. Ele erau singurele din opera lui autentificată create pe panouri din lemn.

Tablou fals atribuit lui Vermeer

În timp ce muzeul a fost închis din cauza pandemiei de Covid-19, curatorii, restauratorii și cercetătorii instituției au folosit noua tehnologie pentru a analiza în profunzime picturile și să afle exact cine le-a creat.

Pe 8 octombrie, grupul a prezentat descoperirile și a schimbat oficial atribuirea pentru „Girl with a Flute” – nu este un Vermeer.

În prezent, există aproximativ 35 de creații Vermeer cunoscute, așadar modificarea atribuirii pentru una singură are impact academic și cultural.

Marjorie E. Wieseman, șefa departamentului de pictură nord-europeană de la National Gallery, a spus că echipa a găsit mai multe variante de răspuns la întrebarea cine ar fi putut picta acel tablou: un ucenic al lui Vermeer, un membru al familiei lui, un amator care a luat lecții sau un artist independent angajat pe proiecte.

Niciun document existent nu menționează asistenți în studioul lui Vermeer sau elevi înregistrați.

În ciuda statutului redus, „Girl With a Flute” urmează să ajungă anul viitor la Rijksmuseum din Amsterdam pentru cea mai mare expoziție a operei lui Vermeer, după cum a fost anunțată.

National Gallery din Washington DC nu are planuri să înlăture lucrarea din expoziția sa.