Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul M+ din Hong Kong a primit lucrări ale unuia dintre cei mai importanți artiști asiatici
hong,kong,,china, ,january,30,,2022,:,landmark,skyscraper

Muzeul M+ din Hong Kong a primit lucrări ale unuia dintre cei mai importanți artiști asiatici

Muzeul M+, recent inaugurat în Hong Kong, a anunțat că a primit o donație de 12 lucrări ale reputatului artist chinez Zao Wou-Ki, care a murit în 2013, la vârsta de 93 de ani.

Donația a fost făcută de fiica vitregă a artistului, Sin-May Roy Zao.

Potrivit unui comunicat emis de instituție, cele mai multe dintre lucrări sunt create pe hârtie și reprezintă o perioadă slab cercetată din cariera prolifică a lui Zao – când s-a îndepărtat de la picturile de mari dimensiuni în favoarea împrimărilor.

Alte lucrări dintre cele donate sunt picturi figurative din perioada 1940 – 1950, când artistul născut la Beijing trăia la Paris, precum unii ca Joan Miró și Alberto Giacometti.

zao, m+

Credit foto: M+

Inovatorul maestru modernist a cunoscut faima în capitala franceză datorită integrării moștenirii sale estetice chineze cu mediile artistice europene, a fost menționat într-un anunț publicat pe conturile social media ale muzeului M+.

Zao Wou-Ki, valoros pentru amestecul de stiluri 

Zao este considerat unul dintre cele mai mari talente din istoria recentă a artei asiatice, iar picturile lui – care ajung să fie cumpărate în licitații cu 65 de milioane de dolari – au ajuns să fie dificil de inclus în colecții publice tocmai pentru că sunt atât de scumpe.

Ele sunt valoroase pentru că artistul a reușit să amestece stilurile preluate de la modernismul european și cultura vizuală chineză.

Zao a părăsit Parisul în 1958, după ce s-a despărțit de prima lui soție, Xie Jing-Ian. A revenit la Hong Kong, unde a cunoscut-o pe cea care i-a devenit a doua soție, actrița Chan May-kan. S-au mutat înapoi la Paris cu fiica lui May, Sin-May, și s-au stabilit într-o casă aflată în apropierea studioului lui Alberto Giacometti. După moartea celei de-a doua soții, în 1972, el s-a recăsătorit, 25 de ani mai târziu, cu Françoise Marquet, care este președinta Zao Wou-Ki Foundation. Zao a fost, între altele, membru al Académie des Beaux-Arts din Paris. Pictorul a murit în 2013, în Elveția.