Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Pergamon din Berlin, închis complet 4 ani pentru renovări majore
muzeul pergamon, berlin

Muzeul Pergamon din Berlin, închis complet 4 ani pentru renovări majore

Muzeul Pergamon de pe Insula Muzeelor din Berlin va fi închis complet timp de patru ani pentru un proiect de renovare care va începe în luna octombrie a acestui an. Renovările sunt în curs de desfășurare în părțile de nord și centrală ale muzeului, însă aripa sa sudică nu va fi redeschisă până în 2037.

Potrivit postului german Deutsche Welle, o parte a clădirii de la începutul secolului al XX-lea se află într-o „stare structurală proastă”, care a făcut-o improprie pentru vizitatori și expoziții. Eforturile de restaurare vor viza daunele structurale cauzate de factori precum umiditatea și sistemele tehnice învechite.

Complicațiile legate de construcție au întârziat renovările începând din 2016, când a fost dezvăluit costul estimat la 477 de milioane de euro. Cifra era aproape dublă față de estimarea inițială, de 261 de milioane de euro.

Altarul Pergamon, subiectul unei cereri de returnare

Muzeul este cunoscut mai ales ca fiind locul unde se află Altarul Pergamon, o relicvă arhitecturală grecească, ale cărei elemente au fost excavate la sfârșitul secolului al XIX-lea în Turcia și Irakul de astăzi. Altarul va reintra în circuitul public în 2027.

Închiderea prelungită ridică întrebări cu privire la situația tratativelor de repatriere care implică altarul și alte antichități de profil înalt din colecția muzeului. Germania nu a detaliat planurile de a face returnări oficiale ale antichităților de la Pergamon.

În luna ianuarie, un oficial al guvernului german și-a exprimat public sprijinul pentru returnarea altarului grecesc de renume în țările de origine. Turcia, care a fost activă în căutarea unui titlu legal pentru bunurile sale culturale strămutate, a cerut de mult timp returnarea altarului. Germania l-a achiziționat în baza unui acord încheiat în 1879 cu Imperiul Otoman, care ocupa Grecia la acea vreme.

Instituția, parte din Insula Muzeelor din Berlin, atrage anual aproximativ 1,2 milioane de vizitatori.