Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzee europene închise pentru renovare – De la Pergamon la Pompidou

Muzee europene închise pentru renovare – De la Pergamon la Pompidou

Importante muzee europene vor fi închise vizitatorilor în lunile și anii care urmează, pentru a fi remodelate, renovate și modernizate.
Berlinul va petrece 14 ani cu Muzeul Pergamon închis, Parisul va petrece cinci ani fără Centre Pompidou, iar Roma pregătește Museo Nazionale pentru jubileul din 2025.

Muzeul Pergamon

Muzeul Pergamon de pe Insula Muzeelor din Berlin este închis complet timp de patru ani pentru un proiect de renovare care a început în luna octombrie a acestui an. Lucrările sunt în curs de desfășurare în părțile de nord și centrală ale muzeului, însă aripa sa sudică nu va fi redeschisă până în 2037.
O parte a clădirii de la începutul secolului al XX-lea se află într-o „stare proastă”, care a făcut-o improprie pentru vizitatori și expoziții. Eforturile de restaurare vor viza daunele structurale cauzate de factori precum umiditatea și sistemele tehnice învechite.
Complicațiile legate de construcție au întârziat renovările începând din 2016, când a fost dezvăluit costul estimat la 477 de milioane de euro. Cifra era aproape dublă față de estimarea inițială, de 261 de milioane de euro.

Museo de Zaragoza

Sediul Muzeului Zaragoza din Plaza de los Sitios e închis pentru public timp de doi ani pentru a fi efectuate lucrări de renovare.

Lucrările la Museo Provincial de Zaragoza au început la finalul lui 2023. Acestea includ o renovare completă a etajului al treilea, cu îmbunătățiri în ceea ce privește accesibilitatea și iluminatul, precum și renovarea acoperișului, deși în prealabil este necesar să se inventarieze și să se catalogheze colecția.

Tate Liverpool

Tate Liverpool va fi supus unei renovări majore în valoare de 29,7 milioane de lire sterline, sumă ce include o subvenție de 10 milioane de lire sterline din partea fondului guvernamental Levelling Up.
Muzeul, situat în Royal Albert Dock, e închis pentru renovare începând din a doua parte a lunii octombrie, până în 2025.
În timpul închiderii, Tate Liverpool va continua să organizeze evenimente și proiecte punctuale în alte spații din oraș.

Museo Nazionale Romano

Muzeul Național din Roma e un muzeu arheologic care reunește obiecte și sculpturi legate de istoria și cultura Romei antice.
Din 1990, colecțiile muzeului au fost împărțite între patru sedii distincte: Terme di Diocleziano, Palazzo Massimo, Palazzo Altemps și Crypta Balbi.
Acestea sunt pregătite acum, cu lucrări de renovare care costă mai mult de 70 de milioane de euro și cu închideri parțiale, pentru jubileul din 2025.

Centre Pompidou

Centre Pompidou, cel mai important muzeu de artă modernă și contemporană din Paris, va fi închis începând din 2025, timp în care va fi supus unei renovări în valoare de 262 de milioane de euro. În urma acesteia, Atelierul Brâncuși va fi mutat în „inima clădirii principale”, potrivit oficialilor instituției.
Având în vedere acest nou calendar, muzeul nu va fi redeschis la timp pentru cea de-a 50-a aniversare a sa, în 2027.
Reprezentanții Centre Pompidou au precizat că va fi închis pentru public în vara anului 2025, urmând ca din 2026 să fie renovat. În timpul închiderii, Centre Pompidou își va concentra eforturile asupra sateliților de la Bruxelles și Jersey City, care vor fi inaugurați în 2025, respectiv 2026.
Centre Pompidou pregătește și lansarea unor muzee în Seul și AlUla, în Arabia Saudită, și a propus un altul pentru statul brazilian Paraná.