Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Muzeul Prado anchetează originea unora dintre operele din colecție

Muzeul Prado anchetează originea unora dintre operele din colecție

Muzeul madrilen Prado anchetează originea a cel puțin 62 de opere de artă din vasta sa colecție cu scopul de a afla dacă ele au fost confiscate în timpul Războiului Civil spaniol (din 1936 până în 1939) sau în timpul dictaturii lui Franco.

„Muzeul Prado a decis să deschidă oficial o anchetă despre posibilitatea ca unele dintre operele din colecția sa să provină din confiscări în timpul Războiului Civil sau în timpul dictaturii franchiste”, care s-a terminat în 1975, a anunțat muzeul într-un comunicat. „Obiectivul este de a elimina îndoielile cu privire la originea și contextul în care au fost integrate în colecția Prado și, dacă este cazul, conform legii, să permită restituirea proprietarilor legitimi”, explică muzeul.

Muzeul Prado a publicat o listă inițială de 25 de opere care au fost adăugate „colecției de Comisia de apărare a patrimoniului artistic și probabil au fost confiscate de Comitetul de confiscare și protejare a patrimoniului artistic în timpul Războiului Civil”, un organism creat de Francisco Franco în timpul acestui Război Civil.

Tablouri de François Boucher, Jan Brueghel cel Tânăr, Joaquín Sorolla

În 48 de ore, lista s-a extins la 62 de opere. Printre acestea, figurează tablouri de François Boucher, ale artistului flamand Jan Brueghel cel Tânăr sau ale impresionistului spaniol Joaquín Sorolla.

O echipă condusă de Arturo Colorado, expert în patrimoniu cultural și Războiul Civil, va determina proveniența operelor din colecția celebrului muzeu. Aceasta ar trebui să publice un raport în ianuarie.

Dintre primele 25 de opere identificate, 17 picturi au fost donate muzeului între 1940 și 1942, în timp ce alte șase au fost inițial transferate Museo de Arte Moderno din Madrid în 1942-43 și achiziționate mai târziu de Prado.