Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  NAC 2024 – Artiști din București, Timișoara și Cluj-Napoca, la Galateca
nac

NAC 2024 – Artiști din București, Timișoara și Cluj-Napoca, la Galateca

Cinci artiști emergenți din București, Timișoara și Cluj-Napoca sunt noii bursieri NAC – Neo Art Connect și vor fi prezentați la galeria Galateca în 28 februarie.

Alături de proiectele bursierilor NAC vor fi prezentate zece proiecte suplimentare alese de juriu dintre cele depuse în cadrul apelului. Juriul a fost alcătuit din Christl Baur – președinte, directoare a festivalului Ars Electronica, Horea Avram – istoric de artă și curator, Mihai Zgondoiu – artist și curator, Anca Boeriu – artist și profesor în cadrul UNArte București, și Andreea Sandu – manager cultural, curator și inițiator al NAC.

Câștigătorii apelului de proiecte pentru bursele NAC- Neo Art Connect, ediția a doua, au fost anunțați în 15 februarie.
Sebastian Comănescu (București), cu „Thigmonastic Specimen 001”, Dragoș Dogioiu (București) , cu „HUSK”, Sânziana Gheorghe (Timișoara) cu „Silicon Souls: Mars Odyssey”, Marina Oprea (București) cu „Ourcelium”, și Elena Waldorf (Cluj – Napoca) cu „The Morbid Myth of Digital Dementia” sunt cei care vor primi câte 1.000 de euro și vor beneficia și de un program de mentorat și promovare în cadrul Anualei NAC 2024.

sebastian comanescu, nac

dragos dogioiu, nac

sanziana gheorghe, nac

marina oprea, nac

elena waldorf, nac

Anul acesta au fost înscrise mai mult de 130 de proiecte pe tema „Changing Enviroments”. Astfel, juriul a ales încă zece proiecte pentru a fi promovate și expuse în Anuala NAC 2024. Numele lor vor fi anunțate în evenimentul special din 28 februarie.

Expunerea proiectelor câștigătoare, din 10 mai

Programul de mentorat și realizarea proiectelor se desfășoară  în perioada februarie – martie 2024, lucrările urmând a fi expuse începând cu 10 mai la galeria Galateca, ca avanpremieră pentru ediția a doua a Anualei NAC.

„Changing Environments” este tema aleasă pentru acest an și creează un spațiu de dezbatere din perspectiva socio-culturală a creatorilor și artiștilor ce integrează, utilizează sau colaborează cu diverse alte domenii științifice și noile tehnologii, despre impactul pe care îl simțim la nivel individual și social-economic-cultural din cauza schimbărilor majore ale societății contemporane, datorate  pe de o parte dezvoltării tehnologiei, a noilor inteligențe artificiale prezente în majoritatea aspectelor ale vieții, dar și schimbărilor climatice și cele de mediu, alături de cele create de conflictele armate în zone din apropierea țării noastre. Tema și conceptul au fost realizate de curatoarele acestei ediții, Anca Boeriu și Andreea Sandu.

Prima ediție a Anualei de artă și știință Neo Art Connect (NAC), organizată de galeria Galateca si Asociația Culturală Neo Art România, curatoriată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, împreună cu un consiliu de specialiști și personalități culturale, s-a încheiat depășind o bornă importantă de 10.000 de vizitatori din toată țara. A avut loc în perioada 18 mai – 31 iulie 2023 și a generat o serie de produse culturale remarcabile, situate la intersecția dintre artă și știință, într-un maraton cu mai mult de 25 de expoziții, conectând 10 orașe din țară, peste 40 de spații și organizații partenere, peste 100 de artiști, creatori interdisciplinari și curatori, din generații diferite și cu practici artistice variate.

Cele cinci proiecte câștigătoare ale burselor oferite în ediția pilot au fost: „EDGES”, creat de RIH Working Collective (Nițu-Săraru Andrei,  Șerban Camelia, Stanciu Crina Alexandra), „Gazing (in)through”, creat de Entity (Miruna Croitoru, Nicoleta Ivan, Cosmin Stancu), „Striking Network of Uncertain Pixels”, de Mihai Toth, „reGânditorul”, de Andrei Lazăr, și „Proiectul P”, de Daria Langa, reunite în expoziția „Reconectare”, curatoriată la Galateca de Anca Boeriu și Andreea Sandu.