NAC 2024 – Video mapping pe fațada pasajului Madách din Oradea
Anuala de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024 continuă la Oradea cu o lucrare video mapping a lui Sebastian Comănescu, proiectată pe fațada pasajului Madách în seara de 29 august, timp de aproximativ trei ore, începând cu 21:30.
Publicul va putea descoperi o nouă perspectivă asupra orașului în viziunea artistului Sebastian Comănescu, care dă viață unei clădiri cu o istorie specială pentru comunitate prin intermediul unei lucrări de video mapping cu tema „Changing Environments”. Totodată, evenimentul își propune să atragă atenția asupra unor subiecte de actualitate – impactului oamenilor asupra planetei și a noilor tehnologii care influențează profund toate aspectele vieții.
Proiecția marchează finalul traseului național al celei de a doua ediții a Anualei de artă și știință Neo Art Connect – NAC 2024, organizată de galeria Galateca, Anca Boeriu și Andreea Sandu, Asociația culturala NeoArt România și UNITH2B architects, Hildegard Brandl și Anca Brandiburg. Rețeaua NAC 2024 s-a extins anul acesta în 11 județe.
Având ca punct de plecare tema „Changing Environments”, lucrarea de pe fațada pasajului Madách va reinterpreta abstract istoria edificiului prin intermediul unor sisteme vizuale generative. Lucrarea video are ca sursă de inspirație bazarul orădean ca loc de agregare, schimb, interacțiune și trecere, iar elementele grafice țin cont de detaliile arhitecturale specifice clădirii, sugerând reintegrarea pasajului in peisajul media contemporan.
În pasajului Madách din bazarul de pe strada Republicii, redeschis în 2023, după renovări, se află și instalația „Inima Orașului”, parte din traseul de artă și știință NAC de la Oradea, creată de Anca Boeriu și Andreea Sandu, traseu ce continuă la Casa Darvas-La Roche cu două expoziții: una cu instalații ale artiștilor Laszlo Aletta, Mirela Cerbu, Sebastian Comănescu, Marina Oprea și Mihaela Pop, și „Bright Women Round Table”, instalație creată pentru NAC de studioul Rizi, Alina Rizescu.
Programul de vizitare a expozițiilor din Casa Darvas-La Roche și pasajul Madách-Republicii este: marți – duminică, între orele 10:00 și 18:00. Accesul este gratuit.
Despre Sebastian Comănescu
Sebastien Koma/ Sebastian Comănescu este artist new media și designer și în prezent locuiește și practică în București. Este absolvent al facultății de Arhitectură din cadrul UAUIM București și a obținut un Masterat în Tehnologii Interactive pentru Artele Performative și Media în cadrul departamentului CINETic al UNATC în 2021.
După experiențe profesionale acumulate ca designer în București și Londra și după colaborări cu designeri din Polonia și Olanda, și-a fondat propriul studio în 2020. Metodologia sa de lucru constă în preluarea, analiza și simularea de forme și fenomene naturale care mai apoi sunt traduse în design-uri informate pe baza unui proces de lucru computațional folosind metode de fabricație digitală.
La baza lucrărilor lui stau fascinația pentru tehnologiile emergente și orientarea către biomimesis. Metodologia de lucru constă în preluarea și simularea de forme și fenomene naturale pe care le „traduce” în medii fizice sau digitale. Lucrările lui au fost prezentate la Galeria Galateca, Galeria Creart, NOVA Festival, Ars Electronica, Binar, Romanian Creative Week, Romanian Design Week, BIOS, Amural, Street Delivery, NAC – Neo Art Connect.