Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  National Portrait Gallery a achiziţionat cinci autoportrete realizate de femei
national portrait gallery

National Portrait Gallery a achiziţionat cinci autoportrete realizate de femei

Acesta este un demers care are ca scop creşterea numărului de artiste reprezentate în galerie şi face parte dintr-un proiect de trei ani, arată The Guardian.

Galeria, care în prezent este în renovare, va aduce astfel un omagiu celor care au contribuit la cultura britanică.

Respectivele portrete au fost create între 1970 şi 2019 şi abordează subiecte precum identitatea şi stereotipurile de gen, a declarat curatorul Flavia Frigeri.

„Nu sunt doar portrete ilustrative, nu vedem aici pe cineva care pur şi simplu îşi desenează fidel trăsăturile. Aceste cinci achiziţii sunt importante pentru că arată complexitatea artistelor, dar şi a femeilor în general”, a adăugat ea, potrivit The Guardian.

Printre cele cinci se numără primul autoportret al unei persoane de culoare din colecţia galeriei: „Självporträtt, Åkersberga”, de Everlyn Nicodemus. Lucrarea arată multiplele roluri în care se vede aceasta: artistă, scriitoare, mamă şi soţie.

O altă lucrare este „Divided Self”, de Rose Finn-Kelcey, care o arată pe autoare vorbind cu dublul său, în celebrul “Speaker’s Corner” din Hyde Park.

Pictura Celiei Paul, „Portrait, Eyes Lowered”, face parte dintr-o serie complementară cu romanul său autobiografic, în care vorbeşte de relaţia cu Lucian Freud, care a pictat-o în mai multe rânduri.

Lucrarea semnată de Susan Hiller, „Ace (Retrieved)” face parte dintr-o serie de portrete şi autoportrete create după imagini din clasicele cabine foto.

Chila Kumari Burman este ilustrată în autoportretul său, „Aphrodisiacs Being Socially Constructed”, în două roluri – femeie care se odihneşte şi războinică.

Credit foto: „Portrait, Eyes Lowered”, de Celia Paul – National Portrait Gallery, via The Guardian