Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nicolae Grigorescu, vedeta incontestabilă a licitației de vară de la Artmark. Mutzner și Ghenie, în top
pe bucegi

Nicolae Grigorescu, vedeta incontestabilă a licitației de vară de la Artmark. Mutzner și Ghenie, în top

Tabloul „Pe Bucegi”, ulei pe pânză de Nicolae Grigorescu, a fost adjudecat contra sumei de 196.000 de euro în licitația de vară a casei Artmark, ce a avut loc pe 16 iunie.

Anterior licitației, pictura a fost estimată între 140.000 şi 220.000 de euro.

Opera a participat la „Expoziția Generală Română” din anul 1906, în cadrul căreia creația lui a fost prezentată retrospectiv, într-o selecție organizată sub directa sa supraveghere. Foarte probabil, opera a fost achiziționată de M. S. Regina Elisabeta în cadrul expoziției.

Subiectul acestui tablou, personaj în peisaj, se înscrie în mod evident în universul picturii impresioniste. În acest sens, deși ciobanul ocupă un loc bine definit în compoziție (prin verticalitatea siluetei, prin petele de brun ale hainei contrastând cu ambianța), opera este dominată de lumina solară estivală, captată în alburi colorate, în nuanțe de gri deschis, în rozuri pale. În fundal, pierduți într-un abur de alburi se pot bănui munții.

Artistul nu furnizează anul execuției, dar lucrarea este databilă prin specificitatea ei în perioada albă și probabil realizată către 1896 și 1906, potrivit Artmark.

Lucrarea făcea parte la 1910 din colecția reginei Elisabeta a României, conform datelor din catalogul inclus monografiei publicate de A. Vlahuță.

Alte două lucrări de Grigorescu, „Han în Bretania” şi „Primăvară în Bretania” au fost apreciate fiecare la cel mult 70.000 de euro. Prima a fost adjudecată contra sumei de 60.000 de euro, iar a doua a rămas nevândută, cu un preț post-licitație de 50.000 de euro.

Maestrul a mai fost prezent în licitație cu picturile „Ghiocel”, vândută pentru 22.000 de euro, și „Amurg”, pentru 6.500 de euro.

Tonitza, Țuculescu, Mutzner și Ghenie, în topul licitației

„Fundiţa roşie”, de Nicolae Tonitza, a fost vândut în aceeași licitație pentru 80.000 de euro, sumă ce reprezenta și estimarea minimă. Artistul a fost prezent în licitație cu alte șapte lucrări, toate adjudecate contra unor sume cuprinse între 700 de euro și 26.000 de euro.

Ion Ţuculescu a fost prezent în licitaţie cu tablourile „Uşa verde”, vândut pentru 75.000 de euro, după ce estimarea maximă a fost de 50.000 de euro, și cu „Ulcior cu garoafe”, vândut pentru 10.000 de euro, de trei ori mai mult decât estimarea maximă.

peisaj de toamna

Adrian Ghenie, „Peisaj de toamnă”

„Peisaj de toamnă” (1997), ulei pe pânză de Adrian Ghenie, a fost scos la vânzare cu o estimare între 4.000 şi 6.000 de euro. Tabloul a fost adjudecat contra unei sumei de aproximativ șase ori mai mare față de estimarea maximă, 35.000 de euro.

Dintre cele opt lucrări de Theodor Pallady incluse în licitație, doar patru au fost adjudecate – „Natură statică cu porumb” a avut cel mai mare preț, de 7.000 de euro.

kimonoul albastru, mutzner

Samuel Mutzner, „Kimonoul albastru”

Au mai fost vândute zece lucrări de Samuel Mutzner (cu „Kimonoul albastru”, cea mai valoroasă – 36.000 de euro), lucrări de Alexandru Ciucurencu („Natură statică cu trei vase și mere”, 23.500 de euro), Gheorghe Petrașcu („Natură statică cu mere și cărți”, 16.000 de euro) și Ștefan Luchian („Hanul ars”, 10.000 de euro).