Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
curatorial.ro  /  Artǎ   /  Noaptea Muzeelor 2024, în „beznă” – Protest în Piața Victoriei. MMB nu participă. MNAR, un posibil absent
noaptea muzeelor

Noaptea Muzeelor 2024, în „beznă” – Protest în Piața Victoriei. MMB nu participă. MNAR, un posibil absent

Mai multe muzee din țară au anunțat, prin Federația Națională a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia, că nu vor participa la seria de evenimente Noaptea Muzeelor din 18 mai, în semn de protest față de neacordarea de măriri salariale promise la începutul anului. Este posibil ca unul dintre marii absenți să fie Muzeul Național de Artă al României.

Federația a anunțat protestul „Beznă în muzeele și bibliotecile din România”, în semn de nemulțumire față de „munca prost plătită și desfășurată în condiții ce periclitează sănătatea”.

Sindicaliștii reclamă faptul că Ministerul Culturii a retras cu puțin înainte de cea mai recentă ședință de Guvern o ordonanță de urgență care ar fi acordat măririle salariale, pe motiv că documentul nu avea toate avizele. „În lumina acestor noi dovezi ale lipsei de responsabilitate și profesionalism manifestată la nivel ministerial, angajații din muzee și biblioteci din toată țara membri ai Federației Naționale a Sindicatelor din Cultură și Presă CulturMedia continuă greva japoneză. Ei se pregătesc ca, în data de 18 mai, începând cu ora 17:00, să organizeze, în Piața Victoriei din București, evenimentul «Beznă în muzeele și bibliotecile din România». Publicul este invitat atunci să participe și să susțină această inițiativă”, se arată într-un comunicat remis curatorial.ro.

protest culturmedia foto

Credit foto: CulturMedia

A fost făcut și un apel la Rețeaua Națională a Muzeelor din România (RNMR), care organizează Noaptea Muzeelor, să suspende seria de evenimente din 18 mai.

Printre muzeele solidare cu acțiunea se află Muzeul Municipiului București care a anunțat că nu va participa la Noaptea Muzeelor 2024. „Intenția inițială a MMB era aceea de a participa, așa cum s-a întâmplat în fiecare an prin mobilizarea tuturor resurselor interne și externe, iar muzeele din structura MMB chiar au fost înscrise la Noaptea Muzeelor. Însă este nevoie ca sectorul muzeal să își recapete demnitatea pe măsura valorii sale și a contribuției la creșterea calității vieții tuturor românilor. O decizie în această privință vedem că întârzie. Știm că în acest moment se fac eforturi mari pentru rezolvarea acestei revendicări din partea tuturor actorilor implicați – sindicate, organizații profesionale, instituții ale statului – și sperăm cu toții la adoptarea rapidă a unor măsuri menite să respecte drepturile salariale și condiții de muncă corecte și decente pentru toți angajații din domeniul muzeal”, a comunicat muzeul la începutul acestei săptămâni.

RNMR, solidară cu protestatarii, menține evenimentul

Reprezentanții RNMR au transmis în a doua parte a lunii aprilie că sunt „conștienți și sensibili la nevoile și drepturile angajaților din sectorul cultural”.

„Înțelegem că revendicările lor sunt legitime și urgente. Drepturile salariale echitabile și condițiile de muncă adecvate sunt aspecte fundamentale pentru bunăstarea și eficiența întregului sector cultural.
Prin urmare, RNMR își exprimă solidaritatea deplină cu angajații și sindicatele acestora în lupta lor pentru drepturile salariale și condiții de muncă corecte. Înțelegem că, în absența unor măsuri concrete pentru îmbunătățirea situației salariale și a condițiilor de muncă, angajații și sindicatele lor au anunțat posibilitatea de a nu participa la evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor.

Deși recunoaștem importanța și impactul pozitiv pe care evenimentul Noaptea Europeană a Muzeelor îl are în promovarea culturii și a patrimoniului național, suntem de acord că respectarea drepturilor și intereselor angajaților din sectorul cultural este esențială.

Prin urmare, RNMR își reafirmă angajamentul față de promovarea drepturilor și intereselor atât ale angajaților din sectorul cultural, cât și ale cetățenilor români în ceea ce privește accesul la valorile de patrimoniu național. Suntem convinși că dialogul constructiv și colaborarea între toți actorii implicați pot duce la găsirea unor soluții echitabile și durabile pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă și a remunerației în sectorul cultural din România”, a fost publicat online de RNMR.

Muzee din București participante

Instituțiile de cultură s-au putut înscrie pentru Noaptea Muzeelor de anul acesta până la 26 aprilie.

La data de 2 mai, potrivit site-ului evenimentului – actualizat zilnic de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, până în 18 mai inclusiv, deoarece pot apărea modificări sau proiecte colaterale noi – dintre muzeele bucureștene dedicate artei este anunțat că vor participa MARe/ Muzeul de Artă Recentă și Muzeul de Artă „Vasile Grigore”.

Alături de acestea vor fi, între altele, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național al Literaturii Române (inclusiv câteva case memoriale – Anton Pann, Bacovia, Minulescu, Rebreanu, Arghezi), Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand”, Muzeul CFR și Muzeul Fotbalului.

Cât privește Muzeul Național de Artă al României, directorul Călin Stegerean a precizat pentru curatorial.ro că „decizia se va lua săptămâna viitoare”.

Pe de altă parte, reprezentanți ai Muzeului Național de Artă Contemporană au declarat pentru curatorial.ro că „deocamdată nu s-a luat o decizie internă legat de participarea la Noaptea Muzeelor”. Aceasta va veni, posibil, săptămâna viitoare.

RNMR a precizat că, în 2024, la nivel național, Noaptea Muzeelor – care în România împlinește anul acesta două decenii – acoperă 32 de județe și Capitala.

Anul trecut, Noaptea Muzeelor a fost organizată împreună cu instituții culturale din Republica Moldova. Au participat mai mult de 360 de muzee și spații din 90 de localități din România și alte 9 de peste Prut. Acestea au acoperit geografic 38 de județe și 5 raioane ale țării vecine. În București au participat 65 de obiective culturale diverse, de la muzee (34) la festivaluri de design și de la case ale creației și ale experimentelor până la palate și galerii de artă.