Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Societate   /  Noaptea Muzeelor – Jumătate de milion de vizitatori la centre culturale din România și Republica Moldova
muzeul național al Țăranului român

Noaptea Muzeelor – Jumătate de milion de vizitatori la centre culturale din România și Republica Moldova

Cele 351 de spații muzeale și culturale din România și Republica Moldova participante anul acesta la Noaptea Muzeelor, organizată de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, au fost vizitate de aproximativ jumătate de milion de persoane, în baza cifrelor preliminare oferite de RNMR.

Cea de-a 19-a ediție a seriei de evenimente Noaptea Muzeelor a avut loc pe 13 mai și a fost prima ediție comună România – Republica Moldova.

„Pe 13 mai, muzeele au transformat orașele în spații efervescente și au oferit experiențe memorabile sutelor de mii de vizitatori. Noaptea Muzeelor demonstrează de 19 ediții această putere extraordinară și transformatoare a muzeelor, iar numărul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arată că societatea are o nevoie reală de muzee. Putem avea „nopți ale muzeelor” în fiecare zi, dacă vom primi resursele necesare pentru a fi ceea ce muzeele au capacitatea să fie permanent – cele mai frumoase și transformatoare spații din lume”, a declarat Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Mai puțini vizitatori la București față de Iași

Noaptea Muzeelor a avut loc în București și Chișinău, dar și în alte peste 90 de localități din cele două țări, care au acoperit geografic 38 de județe și 5 raioane ale statului vecine.

În București, au participat 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse – de la muzee (34) la festivaluri de design și de la spații de creației și experimente la palate și galerii de artă.

După centralizarea parțială a datelor furnizate de reprezentanții a 80 de obiective (22,79% din numărul total) branșate la circuitul din cele două țări, cifra de prezență a fost de 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 de vizitatori numai în București, 83.741 de vizitatori în Iași (73,91% cifre centralizate) și 46.979 de vizitatori în Sibiu. Datele din Republica Moldova vor fi centralizate în zilele care urmează.

War Childhood Museum, invitat special

Invitatul special al Nopții Muzeelor de anul acesta, muzeul fenomen War Childhood Museum/ Muzeului Copilăriei în Vreme de Război, s-a bucurat de o primire extraordinară în România, cu mii de vizitatori în prima zi a expoziției „Listen/ Ascultă”, găzduită de Galeris Nouă de la Muzeul Național al Țăranului Român. Expoziția WCM va putea fi vizitată, gratuit, până pe 11 iunie 2023, de miercuri până duminică, de la 10:00 la 18:00.

În afara programului oficial național, la această ediție au participat și alte muzee.

Inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor, evenimentul Noaptea Muzeelor este organizat pe plan național de Rețeaua Națională de Muzeelor din România (RNMR).