Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Noi expoziții UAP în țară și străinătate
uap dec.4 10

Noi expoziții UAP în țară și străinătate

Uniunea Artiștilor Plastici din România propune câteva noi evenimente expoziționale care debutează în săptămâna 4 – 10 decembrie.

Douăzeci și cinci de artiști participa la cea de-a 13-a ediție a expoziției „Salonul de iarnă”, deschisă la Galeriile de Artă „Lascăr Vorel” din Piatra-Neamț. Sunt prezentate creații în diferite tehnici – ulei pe pânză, acrilic pe pânză, acuarelă, tempera, grafică, tapiserie, tehnică mixtă, ceramică pictată – ce pot fi admirate până la 31 ianuarie 2024.

5 decembrie

Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Iași invită pe 5 decembrie, la ora 18:00, la vernisajul expoziției „Perfect imperfect – 6 elemente”, cu lucrări semnate de artista Elena Șoltuz.
Expoziția e găzduită de Galeria „Octav Băncilă” din Iași.

La Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu” din Târgu Jiu va avea loc, la ora 18:00, vernisajul expoziției de artă decorativă „Firul magic”. Expun: Maria Negreanu, Mariana Voicu și Mariana Frățilă. Curatoare este Dorina Cioplea Văduva.

Tot pe 5 decembriie, de la ora 17:00, la Galeria de Artă „Ion Irimescu” din Suceava este programată deschiderea expoziției de grafică și pictură „Vibrații estetice” a artistului Sebastian Rațiu.

6 decembrie

„Arhitecturi suprapuse” este titlul expoziției artistei Angela Tomaselli deschisă pe 6 decembrie, la ora 18:00, la Galeria Universității de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” din București. Curator este Mihai Plămădeală. Lucrările vor putea fi admirate până pe 14 ianuarie 2024.

Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” din Ploieşti invită, de la ora 17:00, la vernisajul Bienalei Internaționale de Gravură Contemporană „Iosif Iser”, ediția a 15-a.
Vor fi expuse 458 de lucrări create de 290 de artişti din 44 de țări în diverse tehnici – litografie, xilogravură, linogravură, pointe-sèche, aquaforte, aquatinta, mezzotinta, intaglio, serigrafie, colografie, colotipie, gravură în plastic, relief print, imprimare digitală, gipsografie, timbru sec, monoprint, cyanotype, CAD, tehnică mixtă etc.
Premiile sunt acordate de un juriu profesionist alcătuit din: Pavel Şuşară – critic şi istoric de artă, Florin Sicoie – directorul Muzeului Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” și Valter Paraschivescu – membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, curator al Bienalei.

La Institutul Cultural Român de la Lisabona va fi deschisă expoziția „Conexiuni artistice româno-portugheze”, cu mai mult de 50 de lucrări de pictură, obiecte și țesături, realizate din elemente naturale, de studentele Alexandra Țecu și Anastasia Dabija. Vernisajul va avea loc în prezența studentelor, a curatoarei conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu (UNARTE), a lect. univ. dr. Nicoleta Silvia Ioana (UNARTE), precum și a profesoarei Eduarda Costa de la Institutul de Geografie de la Universitatea din Lisabona și a cercetătoarei Marta Galvão Lucas, doctorandă la Facultatea de Arte Frumoase a Universității din Lisabona. În același context, pe 7 decembrie 2023, la Facultatea de Arte Frumoase a Universității din Lisabona va avea loc o dezbatere interdisciplinară, având ca temă conexiuni româno-portugheze, în contextul dezvoltării durabile, prioritate în cadrul strategiei Uniunii Europene – agenda 2030.

8 decembrie

Pe 8 decembrie, la Galeria Art Nouveau din Târgu Mureș, se deschide la ora 17:00, expoziția colectivă „Salonul de pictură 2023”.

De la aceeași oră, dar la Galeria de Artă Ploieşti va avea loc vernisajul expoziției „Apostazia XXI”, cu lucrări semnate de artiștii plastici Mihnea Cristian Badea și Tiberius Adet. Curator este istoricul de artă Mihai Plămădeală. Expoziţia va putea fi vizitată până pe 21 decembrie 2023.

Galeria Calderon Art Studio din București găzduiește, de la ora 18:00, deschiderea expoziției „Aripi în paradis” și lansarea primului album de artă al pictoriței Vali Irina Ciobanu. Acest eveniment marchează debutul seriei „Pictori români contemporani” inițiate de Centrul Cultural Mihai Eminescu.