Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nominalizații pentru Premiul Marcel Duchamp 2023
finalisti prix marcel duchamp 2023

Nominalizații pentru Premiul Marcel Duchamp 2023

Nominalizații pentru Premiul Marcel Duchamp 2023, cea mai importantă distincție pentru artă contemporană în Franța, au fost anunțați de Centrul Pompidou și ADIAF (Association pour la diffusion internationale de l’art français).

Bertille Bak, Bouchra Khalili, Tarik Kiswanson și Massinissa Selmani sunt în cursa pentru premiul de artă contemporană, ajuns la a 23-a ediție.

Opera artistei video și plastice Bertille Bak se situează între documentarul pitoresc și ficțiunea poetică, este inspirată de patrimoniul minier din nordul Franței și de culturile populare (născută în 1983, la Arras, este reprezentată în Franța de galeria Xippas, Paris).

Artista franco-marocană Bouchra Khalili realizează instalații video și fotografii, împărtășește strategii și discursuri de rezistență elaborate de la periferie pentru a gândi o comunitate viitoare (născută în 1975, la Casablanca, este reprezentată în Franța de galeria Mor Charpentier, Paris).

Tarik Kiswanson oscilează între sculptură, scriere, performance și video și abordează noțiunile de dezrădăcinare, regenerare și reînnoire (născut în 1986, la Halmstad, Suedia, din părinți palestinieni în exil, este reprezentat de galeria carlier | gebauer, Berlin).

Lucrările lui Massinissa Selmani pornesc de la știri politice și sociale, prin intermediul articolelor de presă (născut în 1980, în Alger, este reprezentat în Franța de galeria Anne-Sarah Benichou, Paris).

Finaliștii, expuși la Pompidou începând cu 2 octombrie

Cei patru artiști au fost aleși de comitetul de selecție format din 11 reprezentanți ADIAF, în urma unui proces care a început în urmă cu zece luni.

Ca în fiecare an, finaliștii vor fi invitați de partenerul premiului, Centrul Pompidou din Paris, pentru o expoziție de trei luni, care va începe la 2 octombrie.

Câștigătorul Prix Marcel Duchamp, cu valoare de 90.000 de euro – inclusiv 35.000 de euro și o rezidență în SUA pentru laureat, va fi anunțat pe 16 octombrie 2023.

Laureatul va fi ales de un juriu internațional alcătuit din Xavier Rey, director Musée national d’art modern – Centre Pompidou, Claude Bonnin, președinte ADIAF, Akemi Shiraha, reprezentant al Association Marcel Duchamp, dr. Jimena Blasquez Abascal, directoare Fundația Montenmedio (Spania), Josée Gensollen, de la Collection Gensollen La Fabrique (Marseille), Béatrice Salmon, directoarea Centre national des arts plastiques (CNAP) și Adam D. Weinberg, director Whitney Museum of American Art din New York.

Prix Marcel Duchamp a fost acordat anul trecut artistei Mimosa Echard, a cărei practică multidisciplinară urmărește simbioza uman-vegetal.