Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou record pentru o lucrare de Leonora Carrington
les distractions de dagobert, leonora carrington, sothebys

Nou record pentru o lucrare de Leonora Carrington

„Les Distractions de Dagobert”, tablou în stilul Hieronymus Bosch pictat de Leonora Carrington în 1945, a stabilit un record de licitație pentru o lucrare a artistei britanice.

Pictura lui Carrington, cunoscută pentru opera sa suprarealistă, era așteptat să fie vândută pentru 18 milioane de dolari, în 15 mai, la Sotheby’s New York. În vânzarea de artă modernă a casei de licitații, care a cumulat 235 milioane de dolari, „Les Distractions de Dagobert” a fost adjudecată contra sumei de 28,5 milioane de dolari, cu taxe.

Această sumă a depășit chiar și recordurile de licitație ale altor suprarealiști celebri – Max Ernst (24,4 milioane de dolari, în 2022) și Salvador Dali (21,7 milioane de dolari, în 2011).

După vânzare, Sotheby’s a identificat cumpărătorul ca fiind colecționarul Eduardo F. Costantini, un dezvoltator imobiliar argentinian și fondator al Muzeului de artă latino-americană din Buenos Aires.

Recordul anterior pentru o operă a artistei, de 3,2 milioane de dolari (inclusiv taxele), fusese stabilit de tenebroasa compoziție „The Garden of Paracelsus” (1957) în urmă cu doi ani, tot la Sotheby’s New York.

În aceeași licitație, trei ofertanți prin telefon au urmărit „Meules à Giverny” (1893), de Claude Monet, pentru opt minute. Pictura impresionistă a fost adjudecată contra sumei de 29,8 milioane de dolari (34,8 milioane de dolari cu taxe). Lucrarea, care fusese estimată la 30 de milioane de dolari, a revenit acum unui cumpărator din Asia.

claude monet, meules à giverny

„Meules à Giverny”, de Claude Monet

După Monet și Carrington, tabloul „Le Banquet” (circa 1955 – 1957), de René Magritte, a fost al treilea cel mai scump lot al serii, fiind vândut pentru 15,5 milioane de dolari (18,1 milioane de dolari cu taxe), după o estimare de 15 – 20 de milioane de dolari.

Credit foto: Sotheby’s