Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Important tablou de Leonora Carrington, pe cale să restabilească recordul de licitație pentru artistă
les distractions de dagobert, leonora carrington, sothebys

Important tablou de Leonora Carrington, pe cale să restabilească recordul de licitație pentru artistă

„Les Distractions de Dagobert”, tablou în stilul Hieronymus Bosch pictat de Leonora Carrington, este așteptat să fie vândut pentru 18 milioane de dolari, în 15 mai, la Sotheby’s New York, stabilind un nou record pentru o lucrare a artistei suprarealiste vândute la licitație.

Chiar dacă „Les Distractions de Dagobert” (1945) va fi vândută pentru o sumă egală cu estimarea minimă, de 12 milioane de dolari, rezultatul ar fi mai mult decât triplu față de recordul actual pentru o operă a artistei, de 3,2 milioane de dolari (inclusiv taxele), stabilit de tenebroasa compoziție „The Garden of Paracelsus” (1957) în urmă cu doi ani, la Sotheby’s New York.

Inspirându-se din scenele fantastice descrise de Hieronymus Bosch, Carrington a pictat „Les Distractions de Dagobert” la trei ani după ce a emigrat în Mexic, așa cum au făcut mulți suprarealiști care au fugit din timpul celui de-al Doilea Război Mondial (printre care Remedios Varo și Alice Rahon). Doi ani mai târziu, pictura a fost inclusă în expoziția ei personală de la Galeria Pierre Matisse din New York.

Inspirată de pictorii Renașterii nordice și din Quattrocento 

Imaginile compuse de Carrington sunt mai eclectice și mai mistice decât tablourile biblice ale pictorului olandez. Titlul face referire la un rege merovingian din secolul al VII-lea, conducător al Galiei; vinietele sunt organizate în funcție de cele patru elemente – apă, aer, pământ și foc – și împrumută din mitologia irlandeză, simbolismul indigen mexican, alchimie și păgânism.

„Leonora a studiat cu mare atenție atât pictorii Renașterii nordice, cât și pe cei din Quattrocento, iar «Les Distractions de Dagobert» combină aceste influențe într-o extraordinară explorare a obiectelor și texturilor, evocând focul cromatic și luminând spațiul nostru interior într-o meditație înflăcărată”, a spus într-un comunicat Gabriel Weisz Carrington, fiul artistei și profesor la Universidad Autónoma de México.

Tabloul a fost inclus în marea expoziție „Surrealism and Magic: Enchanted Modernity” de la Colecția Peggy Guggenheim din Veneția, în 2022, și la Muzeul Barberini din Potsdam, în 2022 – 2023. Apariția lui la Sotheby’s reprezintă prima dată când va fi pus în vânzare în decurs de trei decenii.

Până în prezent, tabloul lui Carrington este singurul lot important realizat de o femeie pe care una dintre cele trei mari case de licitații – Sotheby’s, Christie’s și Phillips – a anunțat că îl va oferi în vânzările de primăvară de la New York.
Toate trei au lucrări de Jean-Michel Basquiat care vor fi scoase la vânzare la prețuri similare sau mai mari decât „Les Distractions de Dagobert”.
Vânzarea de seară a lui Christie’s de artă din secolul XX va cuprinde mai multe picturi de Monet cu estimări de șapte și opt cifre.
Vânzarea de seară Sotheby’s Modern va include o lucrare importantă a lui Lucio Fontana de la colecționarii Howard și Cindy Rachofsky, care e așteptat să obțină în jur de 30 milioane de dolari, și primul portret în mărime naturală al lui George Dyer, realizat de Francis Bacon, cu o estimare de cel mult 50 milioane de dolari.

Credit foto: Sotheby’s