Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  Nou sezon la MNAC – Sculpturi monumentale și lucrări new media, la aniversare
expo mnac

Nou sezon la MNAC – Sculpturi monumentale și lucrări new media, la aniversare

Piese arheologice și etnografice sunt puse în dialog cu arta contemporană din colecțiile Muzeului Național de Artă Contemporană, expoziții cu lucrări de Adina Mocanu, Dan Vișovan și Bogdan Rață se regăsesc pe afișul noului sezon expozițional al MNAC, care debutează în 13 iunie.

Expoziția „Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor”, curatoriată de Călin Dan și Celia Ghyka, reprezintă evenimentul central al programului „MNAC – 20 de ani în Palatul Parlamentului” și este găzduită în spațiile de la parterul muzeului, amenajate conform unui design original adecvat acestui demers curatorial interdisciplinar.

„Răsucirea. Triumful provinciei, amurgul imperiilor” este a doua etapă a unui proiect curatorial și de cercetare pe termen lung, ce a debutat în programul Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023 prin expoziția „Răsucirea. 5 niveluri pentru edificarea Banatului Etern” (curatori: Călin Dan și Celia Ghyka), realizată împreună cu Fundația Calina și prezentată de Kunsthalle Bega.
De la o privire inter-disciplinară asupra Banatului istoric, văzut ca teritoriu de întâlnire a diverse dinamici geo-politice și culturale ce au sedimentat tradițiile unei lumi generice, conceptul de răsucire, un liant esențial pentru comunicarea morfologică și simbolică dintre cultura materială și cea spirituală, este folosit acum pentru a realiza o amplă celebrare a cinci milenii de civilizație pe teritoriul carpato-danubiano-pontic, prin piese arheologice, etnografice, de istorie tehnico-economică, puse în dialog cu arta contemporană din colecțiile MNAC.

Achiziții recente. Instalație și desen contemporan

Prezentările colecției MNAC continuă cu „PULS 21”, o selecție din achizițiile recente făcute de muzeu, aflată la etajul întâi.

Pe de altă parte, „Leviathan”, un original proiect multi-disciplinar de vizitare a depozitelor MNAC, este deschisă la etajul al doilea. Conceptul aparține lui Călin Dan, iar curator e Irina Radu.

La etajul al patrulea, Adina Mocanu prezintă „Fiind Nina”, expunerea multimedială a unui proiect de cercetare pe termen lung, care pornește de la instalația video achiziționată de MNAC în sesiunea 2020. Curator este Sandra Demetrescu.

MNAC este anul acesta co-organizator și gazdă a Premiilor Crama Oprișor pentru desen contemporan – Ediția națională, o inițiativă de sprijinire a tinerilor artiști, studenți și absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior artistic din România.
Lucrările celor 16 finaliști ai ediției curente pot fi văzute în spațiul Auditoriu.

În fața muzeului e amanajată expoziția „Urbanologie” a artiștilor timișoreni Bogdan Rața și Dan Vișovan, o intervenție cu patru sculpturi de dimensiuni monumentale, parte dintr-o serie mai amplă inițiată în 2023.

mnac, sezon vara 2024

Foto: MNAC sezon 2023 (c) curatorial.ro