Nouă artiști membri titulari ai Academiei Române
Mircia Dumitrescu, grafician, pictor și sculptor, a devenit al nouălea artist membru titular al Academiei Române, după votul secret al Adunării Generale întrunite în sesiunea din 29 mai.
Cel mai recent, membri titulari aleşi au fost Ioan Pop – Secţia de filologie şi literatură, Niculae Saramandu – Secţia de filologie şi literatură, Dan Eugen Demco – Secţia de ştiinţe fizice, Maria-Luisa Flonta – Secţia de ştiinţe biologice şi Mircia Dumitrescu – Secţia de arte, arhitectură şi audiovizual.
Dumitrescu se alătură astfel artiștilor academicieni Gheorghe Petrașcu, Jean Steriadi, Iosif Iser, Camil Ressu, Corneliu Baba, Ion Alin Gheorghiu, Ion Jalea și Ovidiu Maitec.
Statutul Academiei Române şi prevederile Legii nr. 752/2001 prevăd că titlul de academician poate fi folosit doar de membrii titulari ai Academiei.
Scurtă biografie Mircia Dumitrescu
Mircia Dumitrescu s-a născut la Căscioarele, la 3 iulie 1941. Este grafician, gravor-ilustrator, sculptor şi pictor. A făcut sute de ilustrații pentru mari autori din literatura română și universală, precum Ovidiu, Mihai Eminescu, Ion Creangă, Panait Istrati, Alexandru Philippide, Zaharia Stancu, Nichita Stănescu, François Villon, E.A. Poe, József Attila, Herman Van Rompuy.
Pentru facsimilarea manuscriselor lui Mihai Eminescu, Mircia Dumitrescu a găsit o formulă inovatoare de tipărire realizată și cu ajutorul unor tehnici digitale, în care a combinat principiul tiparului înalt – de tip Gutengerg – cu tehnica de tipărire offset, proiect coordonat de profesorul acad. Eugen Simion.
Artistul a participat din anul 1966 la saloanele de desen și gravură, la expoziții de grafică, manifestări de artă românească organizate în 1968 la Cracovia, Frankfurt pe Main, Helsinki, Praga, în 1970 la Regensburg, Düsseldorf, Torino, Lodz, Stuttgart, Rabat, Roma. La Târgul Internațional al Cărții de la Leipzig, Mircia Dumitrescu a obținut doi ani consecutivi premiul cel mare pentru ilustrație de carte, pentru volumele lui Ovidiu – „Tristele. Ponticele” (1970), precum și pentru „Poveștile” lui Ion Creangă (1971).
A obținut numeroase alte premii atât în țară, cât și în străinătate, i-a fost decernat Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru Literatură și la categoria Arte vizuale, fiind distins cu Ordinul „Steaua României” în grad de Cavaler, conferit de Preşedinţia României în anul 2021. Mircia Dumitrescu a fost membru corespondent al Academiei Române din anul 2013, a fost profesor universitar și este doctor în arte vizuale, cu numeroase lucrări atât în muzeele din țară și străinătate, cât și în colecții particulare.
Printre cele mai recente expoziții ale sale se remarcă retrospectiva – gravură, desen, sculptură, pictură și carte bibliofilă – organizată la Arcub Gabroveni în urmă cu un an.
Credit foto: curatorial.ro