Curatorial este un proiect editorial non-profit, o revistă ce reunește informații, știri si noutăți despre evenimente, lucrări sau realizări in domeniul artei, precum și despre întâmplări, curente și tendințe ale culturii urbane.

Urmăreşte-ne pe
Contact
Home  /  Artǎ   /  „Nud pe canapea” de Nicolae Tonitza, cea mai mare estimare în Licitația de vară a Artmark. Importante colecţii, scoase la vânzare
nud pe canapea

„Nud pe canapea” de Nicolae Tonitza, cea mai mare estimare în Licitația de vară a Artmark. Importante colecţii, scoase la vânzare

Licitația de vară organizată de Artmark pe 20 iunie reunește 203 opere de artă semnate de marii maeștri ai artei românești cu o valoare de peste 1 milion de euro. Cea mai mare estimare a fost stabilită pentru „Nud pe canapea”, ulei pe pânză de Nicolae Tonitza, între 70.000 și 120.000 de euro.

Nudul va deveni o temă predilectă în creația lui Tonitza în jurul anului 1926. Nudul capătă, totodată, statutul de pretext pentru studiu și statutul de laitmotiv al operei sale. În textele sale teoretice, Tonitza recunoaște și dezbate polemica apărută în epocă în jurul reprezentării nudului în artă. De la nudul ilustrat în pictura cu un vădit caracter religios, la cercetările aproape paroxistice ale renascentiștilor, la corpul libertin înfățișat în manierism sau rococo și până la dramatizarea excesivă a trupurilor de către romantici și realiști, reprezentarea corpului feminin a luat adesea forma unor zeități, nimfe sau personaje mitologice.

La evenimentul programat pentru marți, 20 iunie, se remarcă nu doar capodopere semnate de Nicolae Grigorescu, Ioan Andreescu, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Theodor Aman, Gheorghe Petrașcu, Samuel Mutzner, Ion Țuculescu sau Alexandru Ciucurencu, ci și prin proveniența din colecții reputate ori din familia artiștilor faimoși. Cele mai importante colecții din cadrul Licitației de Vară sunt cea a familiei reunite Istrati-Grigorescu și cea a dr. Valeriu Tempea.

Trei mari colecții: Grigorescu, Istrati și Tempea

Parte din operele colecției Istrati-Grigorescu sunt moștenite de la Gheorghe Grigorescu, fratele pictorului Nicolae Grigorescu, a cărui fiică Lucia Grigorescu le-a transmis prin succesiune nepoatei din al cărei patrimoniu au fost puse în vânzare publică. Totodată, tatăl acesteia a fost căsătorit cu Iulia Aurora Istrati, sora pictorului Alexandru Istrati, cel care, împreună cu soția sa Natalia Dumitrescu, au fost prietenii și moștenitorii  testamentari ai marelui Constantin Brâncuși.

Întoarcerea de la câmp nicolae grigorescu (1)

„Întoarcerea de la câmp”, Nicolae Grigorescu 

Tabloul „Întoarcerea de la câmp” de Nicolae Grigorescu și care face parte din ciclul tematic preferat al artistului în faza de maturitate a creației sale, marcat de matricea „perioadei albe”, are prețul de pornire de 20.000 de euro. Aceeași proveniență o au și piesele de grafică semnate de Nicolae Grigorescu, precum „Portretul Zettinei Urechia”, care are prețul de pornire de 1.800 de euro, și „Autoportretul” artistului, ce pornește în licitație de la prețul de 1.000 de euro.

Totodată, din colecția aceleiași familii reunite Istrati-Grigorescu provin șase picturi pline de culoare, semnate de pictorul român Alexandru Istrati, o figură notabilă a modernismului parizian interbelic, iar mai apoi, în anii 1950-1980, a abstracției cercului Réalités Nouvelles, ocazie cu care Istrati urma să fie expus în marile galerii și muzee ale Franței și ale lumii.

În cadrul Licitației de Vară își fac apariția picturi din perioada sa modernistă, precum „Bluza verde”, care are prețul de pornire de 1.500 de euro, alături de „Modelul”, „Natură statică cu fluier” și „Natură statică cu gutui”, ce pornesc în licitație de la prețul de 1.000 de euro, iar „Natură statică cu album de artă și fluier” și „Turbanul roșu” au prețul de pornire de 900 de euro.

O altă remarcabilă colecție este cea a doctorului Valeriu Tempea, un împătimit de artă ce a ales pentru sine doar artiști importanți, de la cei de sfârșit de secol XIX la marii contemporani ai anilor 1980. Descendent dintr-o familie de ardeleni din Șcheii Brașovului, Valeriu Tempea a devenit în București un ilustru medic, dar și un inovator, animat de dorința de a contribui la schimbarea de mentalități, atât în plan profesional, cât și în societate.

cu barca pe lac theodor aman (1)

„Cu barca pe lac”, Theodor Aman

Una dintre opere ce îi aparțin, prezente în Licitația de Vară, este „Natura statică cu ochelari și cârciumărese”, semnată de Theodor Pallady. Lucrarea realizată de „maestrul desăvârșit al compoziției” are prețul de pornire de 12.000 de euro. Din aceeași colecție provine și opera „Cu barca pe lac”, semnată Theodor Aman, având un preț de pornire de 8.000 de euro. Colecția dr. Valeriu Tempea include și o sculptură impresionantă realizată de Corneliu Medrea, un „Christ” de mari dimensiuni, din ipsos pictat în două culori. Sculptura are prețul de pornire de 2.500 de euro. Scriitorul și criticul de artă Oscar Walter Cisek îl plasa pe Cornel Medrea la loc de cinste, alături de Brâncuși, mai ales în știința redării plasticității corpului.

case de tara„Case de țară”, Ioan Andreescu

În cadrul licitației de săptămâna viitoare este prezentă lucrarea „Case de țară”, realizată de Andreescu, unul dintre primii reprezentanți ai impresionismului românesc. Lucrarea, cu prețul de pornire de 40.000 de euro, specifică perioadei de început, atunci când artistul se afla în regiunea Buzăului, este inventariată în arhiva cunoscutului critic de artă Radu Bogdan și este certificată pe verso de Camil Ressu.

Toate lucrările de referință ale Licitației de Vară, semnate de Marii Maeștri ai Artei Românești și provenind din colecții istorice cunoscute, pot fi admirate, în regim gratuit, la Palatul Cesianu-Racoviță din strada C.A. Rosetti, nr. 5, sau online pe artmark.ro. Programul expoziției: luni-duminică, 10.00-20.00. „Licitația de Vară, inclusiv selecții din colecțiile Istrati-Grigorescu și dr. Valeriu Tempea” va avea loc marți, 20 iunie, de la ora 19.00, la InterContinental Athénée Palace, Sala „Regina Maria”.